Windows Vista'da Eduroam Bağlantı Ayarları

Eki 21, 2014

Windows Vista'da Kablosuz Eduroam Bağlantı Ayarlarını aşağıda gösterildiği gibi elle yapılandırmanın yanısıra "Eduroam Bağlantı Ayarları Yapılandırma Aracı"nı kullanarak otomatik olarak da yapabilirsiniz. Bu araç kablosuz ağa bağlanmak için gerekli İTÜ Kök Sertifikası'nı otomatik olarak yüklemeye, "Eduroam" kablosuz ağ profilini oluşturmaya ve PEAP ayarlarını otomatik olarak yapılandırmaya yarar.

 Eduroam Bağlantı Ayarları Yapılandırma Aracı'nı bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

 

Bağlantı ayarları yapılmadan önce mutlaka "ITU Root Certification Authority Certificate" yüklü olmalıdır. Vista için bu sertifikanın yüklenmesi ile ilgili olarak Windows Vista İşletim Sisteminde Sertifika Yükleme dokümanı incelenebilir.

Sertifikalar yüklendikten sonraki ayarlamalar aşağıdaki gibi yapılır.

  1. Denetim Masası (Control Panel) -> Ağ ve İnternet (Network and Internet) -> Ağ ve Paylaşım Merkezi (Network and Sharing Center) yolundaki Kablosuz Ağları Yönet (Manage Wireless Networks) bağlantısına tıklanır.



  2. Yeni pencerede Ekle (Add) seçeneği tıklanır.



  3. Açılan pencerede El ile ağ profili oluştur (Manually create a network profile) seçilir.



  4. Açılan pencerede Ağ adı (Network Name)  “eduroam” olarak yazılır. Güvenlik Türü (Security Type) “WPA2- Kuruluş” , Şifreleme Türü (Encryption Type) AES” olarak seçilir. Ardından İleri (Next) tıklanır.

    4


  5. Bağlantı başarıyla eklenmiştir. Sonraki ekranda Bağlantı ayarlarını değiştir (Change connection settings) seçilerek kurulan bağlantının ayarları düzenlenir.



  6. Açılan sayfada Bağlantı (Connection) sekmesinde Varsa, daha tercih edilen bir ağa bağlan (Connect to a more preferred network if available) seçeneğinin işareti kaldırılır. Ardından Güvenlik (Security) sekmesine tıklanır.



  7. Güvenlik (Security) sekmesinde Ağ Kimlik Doğrulama Yöntemi (Choose a network authentication method) olarak Korumalı EAP-PEAP (Protected EAP-PEAP)  seçilir ve Ayarlar (Settings) kısmına tıklanır.

    7


  8. Çıkan pencerede Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri (Trusted Root Certification Authority) seçeneklerinden ITU Root Certification Authority işaretlenir. Ayrıca Kimlik Doğrulama Yöntemi (Select Authentication Method) olarak Güvenli Parola-Secured Password (EAP-MSCHAP v2) seçilir ve Yapılandır (Configure) butonuna tıklanır.



  9. Çıkan penceredeki işaret kaldırılır ve Tamam (OK)’a tıklanır.



  10. Kablosuz ağlar görüntülenir. Eduroam seçilir.



  11. Yeni çıkan pencerede Ek oturum açma bilgilerini girin / seçin (Enter/select additional log on information) ifadesine tıklanır.



  12. Çıkan ekranda İTÜ kullanıcı adı (user name) ve parolası (password) şekilde görüldüğü gibi girilir. Tamam (OK) butonuna tıklanır.



  13. Çıkan pencerede sertifika kontrolü yapilir. Sunucunun sertifikası için Kök Sertifika Yetkilisi: ITU Root Certification Authority olarak görünüyorsa ağ güvenlidir. Tamam (OK) seçeneği seçilir.



  14. Bağlantı kurulumu tamamlanmıştır. Bu ayarların bir kereye mahsus yapılması yeterlidir.