Windows 7'de Kablosuz Eduroam Bağlantı Ayarları

Eki 21, 2014

Bağlantı ayarları yapılmadan önce mutlaka "ITU Root Certification Authority Certificate" yüklü olmalıdır. Windows 7 için bu sertifikanın yüklenmesi ile ilgili olarak Windows Vista İşletim Sisteminde Sertifika Yükleme (Windows 7 için aynı) dokümanı incelenebilir.

Sertifikalar yüklendikten sonraki ayarlamalar aşağıdaki gibi yapılır.
  1. Denetim Masası (Control Panel) -> Ağ ve İnternet (Network and Internet) -> Ağ ve Paylaşım Merkezi (Network  and Sharing Center) yolundaki Kablosuz Ağları Yönet (Manage Wireless Networks) bağlantısına tıklanır.    



  2. Yeni pencerede Ekle (Add) seçeneği tıklanır.



  3. Açılan pencerede El ile ağ profili oluştur (Manually create a network profile) seçilir.   



  4. Açılan pencerede Ağ adı (Network Name)  “eduroam” olarak yazılır. Güvenlik Türü (Security Type) “WPA2- Kuruluş”, Şifreleme Türü (Encryption Type)  “AES” olarak seçilir. Bu bağlantıyı Otomatik olarak başlat  ve  Ağ yayın yapmıyor olsa bile bağlan seçeneklerinin işaretleri kaldırılır. Ardından İleri (Next) tıklanır.                                                                                                                   

    4


  5. Bağlantı başarıyla eklendikten sonra, bir sonraki adımdaki ekranda Bağlantı ayarlarını değiştir (Change connection settings) seçilerek kurulan bağlantının ayarları düzenlenir.            



  6. Açılan sayfada Bağlantı (Connection) sekmesinde Varsa, daha tercih edilen bir ağa bağlan (Connect to a more preferred network if available) seçeneğinin işareti kaldırılır. Ardından Güvenlik (Security) sekmesine tıklanır.

     

  7. Güvenlik (Security) sekmesinde Ağ Kimlik Doğrulama Yöntemi (Choose a network authentication method) olarak "Korumalı EAP-PEAP (Protected EAP-PEAP)" seçilir ve Ayarlar (Settings) kısmına tıklanır.

    7


  8. Çıkan pencerede Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri (Trusted Root Certification Authority) seçeneklerinden ITU Root Certification Authority işaretlenir. Ayrıca Kimlik Doğrulama Yöntemi (Select Authentication Method) olarak "Güvenli Parola-EAP-MSCHAP v2 (Secured Password-EAP-MSCHAP v2)" seçilir ve Yapılandır (Configure) düğmesine tıklanır.



  9. Çıkan penceredeki işaret kaldırılır ve Tamam (OK)'a tıklanır.



  10. Kablosuz ağlar görüntülenir. Eduroam seçilir.



  11. Eduroam konumuna bağlanmak için ek bilgiler gerekiyor uyarısına tıklanır.



  12. Çıkan ekranda İTÜ kullanıcı adı (user name) "user@itu.edu.tr" olacak şekilde yazılarak, kullanıcı parolası (password) girilir. Tamam (OK) düğmesine tıklanır.



  13. Bağlantı kurulumu tamamlanmıştır. Bu ayarların bir kereye mahsus yapılması yeterlidir.

    NOT: Eğer Eduroam konumuna bağlanmak için ek bilgiler gerekiyor uyarısı çıkmıyor ise Güvenlik (Security) sekmesinin altındaki Gelişmiş Ayarlar (Advanced Settings) kısmına tıklanır.

    13


    Gelişmiş Ayarlar (Advanced Settings)
    pencresinin altındaki “Kimlik doğrulama modunu belirt” seçeneği işaretlenir  ve “Kullanıcı veya bilgisayar kimlik doğrulaması” seçeneği seçilir.