İTÜ/BilgiEkranı

Nis 10, 2014

 İTÜ/BilgiEkranı  |  İTÜ Digital Signage Projesi 

Digital Signage bilginin dinamik bir şekilde, daha hızlı ve daha çok kişiye aynı anda iletilmesi fikri ile geliştirilen bir bilişim teknolojisidir. İTÜ/BİDB olarak bu teknolojinin akademik alanda uygulanabilirliğine dair dünya üzerindeki bir diğer başarılı örnek olmak için kampüslerimizde Digital Signage teknolojisinin kullanılması projelendirilmiştir.

Peki Digital Signage teknik olarak nedir?

Digital Signage basit bir görüntü cihazı, oynatılacak içerik ve içeriğin oynatılmasını sağlayacak bir bilgisayardan ibarettir. Bir çok alış-veriş merkezinde, havalimanı ve çeşitli satış gişelerinde göreceğiniz ekranların hepsi Digital Signage teknolojisinin uygulanmasına örnektir.

İTÜ/BİDB bu projede hangi donanım ve yazılımları kullanıyor?

İçeriğin web ortamında çeşitli arayüzler ile hazırlanıp merkezi bir sistemden ağ hizmeleri aracılığı ile kampüs içi tüm ekranlara sunulmasını sağlayan Rise Vision (RV) açık kaynak yazılımı kullanılmaktadır. Rise Vision 'in istemci tarafında çalışacak ve içeriğin oynatılmasını sağlayacak donanım olarak ise Linux - Raspbian Wheezy (Debian) işletim sistemli RPi olarak anılan Raspberry Pi - Model B cihazları kullanılmaktadır. RPi kredi kartı boyutunda, single-board (tek levhalı) bir bilgisayarcık olup ARM işlemci mimarisine sahiptir. Raspbian Wheezy ise RPi için firma tarafından çekirdeği ARM işlemci mimarisine uygun özel olarak derlenmiş olan bir işletim sistemidir.RPi 'ın HDMI arabirimi ile 1080p görüntü çıkışı sağlayabilmesi dolayısıyla görüntü cihazları olarak yaklaşık 50 Inch FullHD Led Televizyonlar kullanılması uygun görülmüştür.

Proje ne zaman tamamlanacak?

Projenin ve içeriğin uygulanabilirliği ile ilgili testler tamamlandı. RV açık kaynak yazılımı ve Raspbian Wheezy işletim sisteminin kendi standartlarımıza uygun optimize edilmesi ve RPi ile HDMI Led TV 'lerin tedarik edilmesi sürecinde olan projenin en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.