Team Foundation Server

Eyl 08, 2013

Team Foundation Server bir sürüm kontrol sistemidir. Bu sistemler yazılan kaynak kodların yönetimini sağlayan uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde kodlar güvenli bir şekilde tutulur. Kodların parçalara ayrılması ve geliştirilmesi daha basit hale gelmiş olur.

Team Foundation Server(tfs) sadece windows işletim sistemlerinde çalışır. Tfs Visual SourceSafe’in geliştirilmiş halidir. Microsoft artık Visual SourceSafe’e destek vermemektedir. Tfs bir takım araç ve teknolojileri sayesinde kurumsal projelerin daha kolay ve koordineli bir şekilde ortaya çıkartmak için Microsoft tarafından tasarlanmıştır. Kurumsal proje denmesinin sebebi tamamıyle firma içinde geliştirilen projeler düşünülerek ortaya çıkarılan bir ürün olmasındandır. Tfs proje durumu izleme, projeyi geliştirenler arasında iş birliğini arttırma, takım rollerini yönetme ve proje gelişiminin takip edilmesinde kullanıcılarına yararlar sağlar. Proje ekibi tfs sayesinde her türlü içeriği paylaşabilir.

Tfs yönetimi altındaki bir projede çalışırken sürekli çevrimiçi olunması gerekir. Bu da kopuk çalışmayı önler. Sunucu üzerindeki bir projeyi yazılım geliştiriciler üzerlerine alıp(check-out),  düzenleyip gönderirler(check-in). Yani tfs lock-modify-unlock(üzerine al-değiştir-bırak) mantığıyla çalışır. Eğer tfs üzerinde merge’e (iki kişinin aynı dosya üzerinde çalışması durumunda yapılan değişiklikleri birleştirme özelliği) izin verilmemişse dosya birisinin üzerinde ise onun dosyayı bırakması gerekir. Tfs de diğer sürüm kontrol sistemlerine göre check-in, check-out ve get latest version(son sürümü yüklemek) işlemlerinin süreleri oldukça kısadır. Bunun sebebi dosyalar ve bilgilerin Ms SQL veritabanında tutulmasındandır.

Tfs’de shelving(rafa kaldırma) özelliği bulunur. Bu özellik geliştiricilerin denemek istediği herhangi bir kodu ana projeye zarar vermeden denemesi için ideal bir yöntemdir. Tfs de kod göndermede belirli şartlar koyulabilir. Örneğin kodun en az bir kere derlenmesi gibi bir kural belirlenebilir.

Team Foundation Server’ın Mimari Yapısı

Tfs client tier(istemci katmanı), application tier(uygulama katmanı) ve data tier(veri katmanı) olmak üzere üç katmanlı bir mimari yapıya sahiptir.

Client Tier (İstemci Katmanı)

İstemci katmanı, uygulama katmanının sunduğu Web servislerini kullanarak sahip olduğu arayüz ile kullanıcıdan gelen isteklere cevap verir.

Application Tier (Uygulama Katmanı)

Uygulama katmanı, istemci katmanının erişimi için ASP.NET Web servislerini sunmaktadır.

Data Tier (Veri Katmanı)

Tfs, İstemci katmanının veri katmanına doğrudan erişimine izin vermemektedir. İstemci tarafından gelen tüm istekler Web servisleri aracılığıyla uygulama katmanına iletilir. Veri katmanı, SQL Server üzerine inşa edilmiştir.

Katmanların arasındaki iletişim aşağıda resimde belirtilmiştir.




Kurulum

  1. Kur dosyası çalıştırıldıktan sonra Team Explorer seçilir ve Install(Yükle) düğmesine tıklanır.



  2. Bu adımda Next(İleri) düğmesine tıklanır.



  3. Lisans sözleşmesi onaylandıktan sonra Next(İleri) düğmesine tıklanır.



  4. Yüklenilecek yer otomatik geldiği için burada Next(İleri) düğmesine tıklanıp devam edilir. Bu kısımda yüklenilecek yerin otomatik olarak gelmesinin sebebi önceden Visual Studio'nun önceden yüklenmiş olmasındandır.



  5. Bir sonraki adımda Install(Yükle) düğmesine tıklandıktan sonra kurulum başlar.





  6. Son olarak Finish(Bitir) düğmesine tıklanarak kurulum tamamlanır.