Javascript

Eyl 08, 2013

Javascript, Netscape firması tarafından geliştirilen C’den türetilmiş betik(script) dilidir. Betik, Web sayfalarının etkileşimli ve dinamik olmasına olanak sağlayan programlama dilidir. Javascript kodları html kodları arasına veya .js uzantılı dosyaların içerisine yazılabilir. Html kodları arasında <head> bölümünde veya <body> bölümünde yazılabilir. Javascript kodlarının ayrı bir dosyada tutulması, sayfanın daha çabuk yüklenmesini ve sunucudaki aktarımın azalmasını sağlar. Javascript dili kodun bulunduğu sunucuda değil kullanıcının bilgisayarında çalışır. Javascript’in kullanıcının bilgisayarında çalışması hız açısından avantaj sağlar. Çünkü kullanıcı hata yaptığı zaman bu hata sunucuya gitmeden önce kullanıcının bilgisayarında kontrol  edilir ve hatalı veri sunucuya gitmeden kullanıcının uyarılması sağlanır. Javascript kodunun çalışması için Web tarayıcısına ihtiyaç vardır. Javascript ilk başlarda sadace Netscape tarayıcılar için tasarlandı. Fakat daha sonra diğer tarayıcılar tarafından da desteklenen bir betik dili haline geldi.  Javascript kullanımının istemci taraflı ve sunucu tarafı olmak üzere iki ana alanı vardır.

  • İstemci taraflı yazılan betik; kullanıcı bilgilerinin doğru girilip girilmediğini kontrol eder, menüleri dinamik yapıya çevirir mesela menünün üstüne gelindiğinde alt menülerin açılması gibi, sayfa yüklendiğinde bir fonksiyonun çalışmasını tetikler, herhangi bir giriş olup olmadığını kontrol eder mesela klavyeden herhangi bir tuş tıklandığında bir fonksiyon çağrılabilir.
  • Sunucu taraflı yazılan betik ise temel Jacascript’e ek olarak nesneler ve işlevler katılarak veritabanına erişim sağlanır, e-posta gönderilebilir, veritabanı temelli Web uygulamlarının yaratılmasını sağlar.

Eklenmek istenilen Javascript kodu gerekli bölümün içine aşağıdaki gibi eklenir: 

<script type="text/javascript"> 

JavaScript Kodu 

 </script>