CodePlex

Eyl 08, 2013

CodePlex, Microsoft tarafından açık kaynaklı projelerin duyurulması, yayınlanması ve katkı sağlanabilmesi amacıyla kurulmuş bir topluluk sitesidir. CodePlex üzerinde kişiler kendi projelerini yayınlayabilmekte ve başkalarının destek olmasını sağlayabilmekte veya başlatılmış olan bir projeye destek olabillmektedir. Bunun yanında sadece varolan projeler indirilerek ücretsiz olarak kullanılabilir. Ayrıca kullanmak istenilen proje ile ilgili destek talebinde de bulunulabilir.
Gelişimi ve yönetimi Microsoft tarafından yapılan CodePlex ‘in ilk sürümü 2006 yılının mayıs ayında yayınlandı ve günümüzde 10500 civarında projeye sahiptir. Eklenen projeler üzerinde herhangi bir kontrol ya da onaylama gibi bir müdahalede bulunmamaktadır. Ayrıca Microsoft, açık kaynaklı olarak yayınlamak istediği projeleri de CodePlex üzerine eklemekte ve paylaşıma açmaktadır. CodePlex'de bir proje açılması için projenin yazılım projesi olması, devam eden (iptal edilmemiş) bir proje olması ve bir lisans tipinin seçilmiş olması gerekmektedir. CodePlex, C# ve Asp.Net 2,0 ile yazılarak geliştirilen ve Team Foundation Server ile yapılan Codeplex üzerinde Kaynak Kod Kontrolü, Proje Tartışmaları, Wikipedia Sayfaları, Özellik ve Konu Takibi, Geliştirilmesi Bitmiş Sürümlerin İndirilmesi ve Haber Beslemeleri gibi özellikler bulunmaktadır. CodePlex'in kaynak kodu kontrolü için Codeplex'te tanımlı proje üzerinde çalışılmıyorsa "TortoiseSVN" veya "CodePlex Client" kullanılabilir. Eğer projede bir rol çalışılıyorsa "Teamprise", "Team Explorer", "TF. ex"e veya "MSSCCI Provider" da kullanılabilir. CodePlex'de bir projeyi aramak için her sayfanın üzerinde bulunan Search Project (Projeyi ara) kısmı hazırlanmıştır.

CodePlex Anasayfa Öğeleri

  • What’s new (Yenilikler): Bu bağlantıdan son açılan projelere ve bu projeler hakkında bilgilere ulaşılır.
  • Improve CodePlex (CodePlex’i Geliştirmek): CodePlex’in gelişimi için öneriler menüsüne ulaşılır. Kişiler burada önerilerini yapım yolunu da göstererek yazarlar ve öneri oylama sistemi ile kabul edilir, reddedilir ya da bekletilir. Ayrıca önerilere yorum da eklenebilir.
  • About CodePlex (CodePlex Hakkında): CodePlex hakkında genel bilgilere, sık sorulan sorulara, genel başlıklar halinde ulaşılabilir. Ayrıca her sayfanın altında ziyaret edenler için forum şeklinde yorum ve paylaşım alanı da bulunmaktadır.
  • Get Help(Yardım): Bu bağlantıdan CodePlex hakkında yardım menüsüne ulaşılır. Temel olarak About CodePlex ile aynı olsa da bu bağlantıda ek olarak özel bir proje hakkında yardım da alınabilir.
  • Port 25: Microsoft’un açık kod sohbet ortamına erişilir. Kullanıcılar forum şeklinde istedikleri konularda sohbet açabilir ve bilgilerini paylaşabilirler.
  • Most  Downloaded (En Çok İndirilenler): Bu menünün altında en çok indirilen, en popüler projelere ulaşılır.
  • Search (Arama): Arama kısmında ise istenilen konu ile ilgili proje konuları araştırılabilir.
  • Project Directory (Proje Rehberi): En çok görüntülenen projeler başta olmak üzere tüm sitedeki projeler sıralanır.
  • Sayfanın sağ en üstünde bulunan RSS düğmesi ise son 15 günde CodePlex’de en popüler projeleri ve son güncellemeleri gösterir.

CodePlex'de Proje Yaratma

Create Project (Yeni Proje)  düğmesi, yeni bir proje açmak için kullanılır. CodePlex’de yeni bir proje oluşturmak için öncelikle siteye üye olmak gerekmektedir. Üye girişi yapıldıktan sonra projenin açılacak duruma gelmesi için yazılım projesi olması, devam eden(iptal edilmemiş) bir proje olması ve bir lisans tipinin seçilmiş olması gereklidir.

  1. Aşağıdaki ekranda Title (Başlık) alanına projenin başlığı, Url alanına projenin ana sayfasının bulunacağı Url'i Description (Tanımlama) alanına ise açıklamayı yazmak ve Next(İleri) düğmesine tıklanır.
  2. Güvenlik resmindeki karakterler yazılarak ve CodePlex kullanım koşullarının kabul edildiğine dair kutucuk işaretlenerek Finish(Son) tuşuna basıldığında projenin oluşturulması işlemi tamamlanır.
  3. Bu işlemi tamamladıktan sonra gelen onay sayfasındaki bilgilerin bir kopyası kullanıcıların mail adreslerine de gönderilir. Oluşturulan proje ilk aşamada pending(askıda) durumunda oluşturulmuştur ve 30 gün içerisinde yayınlanması gerekmektedir. Projenin yayınlanması bitirilmesi anlamına gelmemektedir. CodePlex kodlaması devam eden projeleride barındırmayı amaçlayan bir sitedir. Bu işlemden sonra url kısmına yazılan adrese gidilerek veya ana sayfadaki My Projects kısmından yeni oluşturulan projenin ana sayfasına gidilebilir.

Proje Anasayfası Elemanları

  • Home (Ev): Projenin ana sayfasıdır. Proje açıklaması ve bu açıklama üzerindeki bilgilerin güncellenmesi bu ekrandan yapılır. Edit düğmesine tıklayarak mevcut proje açıklamasının altına projenin ana sayfasında gözükecek yeni metinler eklenebilir. Ayrıca proje ile ilgili yeni gelişmeler kullanıcılara bu ekrandan duyurulabilir.
  • Releases (Yayın): Releases projenin geliştirmesi bitmiş hallerinin eklendiği bölümdür. Create New Release(Yeni Yayın Oluştur) düğmesine tıklanarak projeye yeni bir yayın yüklenebilir. Bunun için Create New Release(Yeni Yayın Yarat) düğmesine tıklandıktan sonra gelen ekranda Name(İsim) kısmına yayınlanılacak olan yayının adı girilir. Compose (Oluştur) kısmında bu yayın ile ilgili açıklamalar girilir. Add File(Dosya Ekle) bağlantısına tıklandığında DosyaAdı, Dosya Tipi ve Dosya Yolu gibi parametreler doldurulduktan sonra Release'in durumu, public olup olmadığı, ana sayfada gözüküp gözükmeyeceği gibi bilgiler girilebilir.
  • Discussions  (Tartışmalar): Projenin üzerinde tartışılması gereken bir konu varsa bu konudaki tartışmaları bu ekran üzerinden forum mantığı ile yapılabilir.
  • Issue Tracker (Sorun İzleyici) : Proje üzerinde WorkItem (Çalışma öğeleri)'ların açılması ve bunların takip edilmesi için kullanılabilecek ekrandır. Kullanıcılar tarafından gelen bug bildirimleri veya feedbackler bu kısımdan bildirilir. Bu kısımda yüklenen bir bug'ın bir kişiye atanmasını yapabilir, geçmişini takip edebilir hatta hangi yayında düzeltildiğine dair bilgi girilebilir.
  • Source Code (Kaynak Kodu): Projenin kaynak kodunun bulunduğu ekrandır. Birden fazla source control tool (kaynak kontrol aracı)'una erişim hakkında da bilgi verir.
  • Stats (Dosya Durum Bilgisi): Projenin, görüntülenmesi gibi istatistikî bilgilerin alındığı bölümdür.
  • People (Kişiler): Projede rol alacak kişileri ve rollerinin seçildiği ekrandır.
    • Coordinator (Kordinatör): Proje yöneticisi rolüdür, proje üzerinde tüm yetkiye sahiptir.
    • Developer  (Geliştirici): Site yönetimi hariç proje ile ilgili birçok işlemi yapabilen kullanıcı tipidir.
    • Signed-In Visitor (Kayıtlı Kullanıcı): Bu kullanıcı CodePlex'e giriş yapmış ancak proje üzerinde yetki verilmemiş kullanıcıdır. Yorum yapma, bug bildirme tartışma grupları ve wiki de yer alma gibi işlemleri yapabilen bu kullanıcı tipi bir projenin kodunda değişiklik yapamaz. Kodlarda değişiklik yapılabilmesi için ya coordinator ya da developer yetkilerine sahip olmak gerekir.
    • Anonymous Visitor (Adsız Kullanıcı): Sadece uygulamayı ve kaynak kodu indirilebilir.
  • License(Lisans) : Projenin hangi opensource(açık kod) lisanslama modeli altında yer alacağının ayarlandığı bölümdür.