ClickOnce

Eyl 08, 2013

ClickOnce,  Windows uygulamalarının Web sunucusu üzerinden yayınlanmasını sağlayan bir araçtır. ClickOnce ile birlikte geliştirilen uygulama sürümlenmiş halde Web sunucusunda bulundurulur. İstemci, istekte bulunduğu zaman program otomatik olarak bir XML dosyasından (deploy.application) yeni uygulamanın hangi klasörde olduğunu anlar ve klasöre yönelir. Burada bulunan XML dosyası (deploy.exe.manifest) vasıtasıyla hangi izinlerin var olduğuna bakar. Böylece sürümün her değişiminde onunla iletişim kurarak, program kendini yeniler. ClickOnce özelliği Visual Basic, C# ve Visual J# dillerini destekler. ClickOnce dağıtımlarını ister CD ile ister bir ağ paylaşımı ile isterseniz de İnternet üzerinden yapabilirsiniz.

  • Visual Studio ile bir Windows Application projesi oluşturulur.

  •  Daha sonra istenilen bir Windows uygulaması geliştirilir.      
                                                                          
  •  Proje tamamlandıktan sonra Solution Explorer çerçevesinde proje isminin üzerine sağ tıklanır. Buradan Visual Studio 2005 ile gelen ve ClickOnce'a ait bir özellik olan Publish seçilir.

  • Publish Wizard projenin Web sunucusunda nereye dağıtılmak istendiğini sorar. Dağıtımın yapılacağı bölge seçildikten sonra İleri (Next) tıklanır.

 

  • Bir sonraki aşamada Publish Wizard dağıtım tipinin seçilmesini isteyecektir.
  1. Yes, this application will be available online or offline
    Başlat Menüsü (Start Menu) 'ne programın kısayolu eklenir. Ayrıca kullanıcı programı isterse Denetim Masası->Program ekle kaldır ile kaldırabilir.
  2. No, this application is only available online.
    Herhangi bir kısayol eklenmez. Program sadece dağıtım noktasından çalıştırılır. Publish Wizard projeyi Web sunucusunda nereye dağıtmak istendiğini soracaktır.

  • Son olarak çıkan pencerede Son(Finish) butonuna tıklanarak, projenin sunucuya yerleşmesi sağlanır.

  • Dağıtım işleminden sonra uygulamanın bulunduğu Web sitesi açılır. Kullanıcılar verilen linki kullanarak programı indirirler. ClickOnce teknolojisi sayesinde kullanıcılar Başlat Menü (Start Menu)'den programı çalıştırdıklarında program ilk önce ilgili Web adresine gidip herhangi bir güncelleme mevcut olup olmadığını kontrol edecektir. Herhangi bir güncelleme mevcut ise otomatik olarak indirecek ve güncellemeyi gerçekleştirecektir. Böylece program üzerinde yapılacak değişiklikler kullanıcıya çok çabuk yansıyacaktır.