Ajax Kütüphaneleri

Eyl 08, 2013
  • Ajax Gear Toolkit
    Ajax olarak bilinen istemci taraflı tekniğin bütün avantajlarından faydalanmayı mümkün kılan  bir araçtır. XMLHttpRequest nesnelerini kullanarak internet tarayıcısının asenkron çağrı yapmasını sağlar; yani sayfadaki bütün bilgiler sunucuya gitmez. Ajax uygulamalarında olduğu gibi sadece istek yapılan bölüm sunucuya gider.
  • Asp.Net Ajax 
    ASP.NET AJAX, ASP.NET ile yapılan ve tüm İnternet tarayıcılarında çalışabilen uygulamalar için Microsoft tarafından geliştirilen bir kütüphanedir. Önce ‘Atlas’, daha sonra ‘ASP.NET  Ajax’ adını almıştır. ASP.NET  2.0 ile kolay entegrasyon, ASP.NET 3.5 ile tam entegrasyon sağlar.
  • Behaviour
    Behaviour,  Xhtml yapılı bir kütüphanedir.
  • Dojo Toolkit
    Açık kaynak kodlu bir javascript toolkit olup dhtml sorunlarını büyük ölçüde çözmüştür.Arayüz programlama,karmaşık kodların basite indirgenmesi toolkitin sağladığı avantajlardır. Ayrıca dinamik web sitesi ya da başka ortamlar hazırlamayı kolaylaştıran ve sitenin daha kullanışlı olmasını sağlayan içerikler sunar.
  • MochiKit
    Dreamweaver web uygulamaları için kullanılan ajax kütüphanelerinden birisidir. Eş zamanlı olmayan davranışlar için erteleme uygulamasını kullandığından, sunucuyla etkileşim halinde olan web sayfalarının geliştirilmesinde kullanışlıolduğundan tercih edilir.
  • PHPLiveX
    PHP ile yapılan uygulamalar için kullanılan bir kütüphanedir. Diğer php tabanlı kütüphaneler gibi php fonksiyonlarını javascript koduyla çağırır; fakat diğerlerine göre daha az kodla kullanımı sağlar. Kullanılan her php fonksiyonu için bir javascript fonksiyonu oluşturur ve ona ek bir argüman girilir. Buraya gerekli değerler yazılıp fonksiyon çağırıldığında javascript ile xmlhttp nesnesi kullanılarak php fonksiyonu çalıştırılır ve dönen değer herhangi bir HTML DOM elemanının içine yazdırılabilir.
  • Prototype
    Açık kaynaklı ve nesne tabanlı kod kütüphanesidir. Ajax için yazılan kütüphanelerin ilk örneklerindendir ve diğer hazır kütüphanelerin bir kısmı prototype.js kullanmaktadır.
  • Sardalya(Sarmal Dinamik Altyapısı)
    PHP destekli uygulamalarda kullanılan bir kütüphanedir.Tüm tarayıcılardan bağımsız olarak çalışır ve kullanımı sırasında az yer kaplar.
  • Sajax
    Açılımı Simple Ajax Toolkit olan Sajax,  ASP ve PHP tabanlı programlarda Ajax uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir kütüphanedir. Bütün sunucu taraflı platformlara çağrı gönderebilme yeteneğine sahiptir.
  • Solvent
    JavaScript ile yazılmıştır ve tüm tarayıcılardan bağımsız olarak çalışan bir Ajax uygulamasıdır. Web uygulamalarını kuvvetlendirmek ve uygulamaların geliştirme sürecini hızlandırmak için kullanılır.
  • AjaxAC
    AjaxAC, php tabanlı yazılmış bir kütüphanedir ve açık kaynak kodludur. Ajax uygulamaları oluşturmak ve onları geliştirmek için kullanılır. AjaxAC ile varolan PHP sınıflarına ve MySQL veritabanına, ek istek verilerini  döndürmek için geçiş oldukça kolaydır.
  • Xajax
    Xajax PHP için hazırlanmış bir kütüphanedir ve php ile birlikte Javascript, HTML, XMLHttp ve XML kullanır. Xajax ile geliştirilmiş uygulamalar,  sunucudaki php fonksiyonlarını çağırabilir ve sayfayı yeniden yüklemeden içeriğini güncelleştirebilir.  Ayrıca Xajax, promramcının Javascript hakkında ön bilgiye sahip olmasını gerektirmez.
  • Zephyr
    Zephyr, PHP5 geliştiricileri için ajax bir tabanlı kütüphanedir. Öğrenmesi ve uygulaması diğer kütüphanelere göre daha kolaydır. Smarty şablon motoru, Veri Erişim Tabakası (DAL), CPAINT uzak kütüphane ve Javascript Prototype yapısında  geliştirilmiştir.