Şifreleme Algoritmaları

Eyl 08, 2013

Bilgisayarlar insan hayatına girmeden önce el ortamında yapılan kullanıcı verileri kaydı, gelişen teknoloji sayesinde dijital ortama taşınmaya başlamıştır. Günümüzde başta e-devlet projesi olmak üzere birçok proje dâhilinde el ortamındaki veriler dijital ortama geçirilmiş bulunmaktadır.

El ortamında tutulan verilerin güvenliği büyük çelik kasalar sayesinde sağlanmaktayken, dijital ortamdaki verileri bu şekilde sağlanamamaktadır. Bu da verilerin kolaylıkla 3. şahıslara geçmesine izin veren güvenlik açığına sebep olmuştur. Bu durum karşısında yazılımcılar, 3. şahısların ağ bağlantılarını kullanarak verilere ulaşmalarını engellemek için güvenlik duvarı algoritmalar geliştirmişlerdir. Buna rağmen saldırıda bulunanlar, verilerin tutulduğu sunucu makinelere ulaşmanın başka yollarını bulmuşlardır. Bu durumda da yazılım geliştirenler, verileri özel algoritmalar yardımıyla şifreleyerek tutmak gibi bir yol bulmuşlardır.

Günümüz .NET teknoloji sayesinde şifreleme işlemi  daha kolay hale gelmiştir. .NET platformundaki System.Security.Cryptography sınıfında yer alan birçok güvenlik algoritması hem daha güvenilir hem de daha çok performanslı sistemler kurmamıza olanak sağlamaktadır.

.NET ile sağlanan şifreleme tekniklerini 4 ayrı gruba ayırmamız mümkündür:

  • Simetrik şifreleme
  • Asimetrik şifreleme
  • Kriptografik imzalama
  • Kriptografik hash

Aşağıdaki bağlantılarda bazı şifreleme algoritmaları hakkında bilgi ve uygulama bulabilirsiniz.