XP Mode (Windows 7 için Windows XP Modu )

Eyl 07, 2013

XPM (Windows XP Mode for Windows 7 - Windows 7 için Windows XP Modu), Windows 7 işletim sistemiyle çalışan kullanıcılar için Windows XP işletim sisteminde çalışan uygulamaların kullanılabilmesi amacıyla tasarlanmış bir teknolojidir. Böylece eski uygulamalardan kaynaklanan işletim sistemi ile ilgili uyumluluk sorunlarının da önüne geçilecektir. Bu uygulamadaki temel yapı Windows 7 işletim sistemi üzerindeki sanal bir bilgisayara Windows XP işletim sistemi kurulmasına dayanmaktadır. Söz konusu sanallaştırma işlemi içinde yeni bir teknoloji olan Windows Virtual PC (Windows Sanal Bilgisayar) yazılımı kullanılmaktadır. Bu teknoloji ile kurulan sanal bilgisayarlar üzerindeki programlar Windows 7 üzerinde de çalışabilecektir. İstenilen uygulamaların kısayolları Windows 7 üzerine eklenebilir ve sanal bilgisayara bağlı kalmadan uygulamalar çalıştırılabilir. Ek olarak bu sanallaştırma teknolojisi ile çalışmak için yeni bir işletim sistemi kurulumu yapmak gerekmemektedir. XPM için oluşturulmuş Windows XP işletim sistemi imajı, bazı yapılandırmalardan sonra çalışabilir hale getirilebilir. XPM özelliğinin kullanılabilmesi için, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate ve Windows 7 Enterprise işletim sistemlerinden birine sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca sanallaştırma teknolojisinin kullanılabilmesi için Windows 7 işletim sistemi kurulu bilgisayarın, sanallaştırma özelliği bulunan bir işlemciye sahip olması gerekmektedir. İşlemcilerde bu özelliğin varlığını kontrol edebilmek için sahip olunan işlemcinin markasına göre işlemci tanıma araçları kullanılabilir.

XP Mode Uygulamasının Kurulumu ve Kullanımı

  1. Microsoft' un resmi Web sayfasından kullanılan işletim sistemine uygun olan "XP Mode" kurulum dosyası ve "Windows Virtual PC" güncellemesi indirilerek çalıştırılmaları kurulum için yeterlidir.

  2. Bu aşamadan sonra XPM, Start (Başlat) menüsünde Windows Virtual PC (Windows Sanal Bilgisayar) programının klasörü altında gözükecektir. Bu klasör altında XP Mode tıklanarak Windows XP işletim sistemi kurulumu başlatılır.

     

  3. Bu işlemden sonra açılan pencerede kullanım şartları kabul edilerek Next (İleri) düğmesi tıklanır.



  4. Gelecek olan ekranda XPM için şifre belirlendikten sonra Next (İleri) tıklanır.



  5. Sıradaki adımda XPM için kurulan sanal bilgisayarın otomatik güncelleştirmelerinin açık veya kapalı olmasına karar verilir. Güvenlik açısından otomatik güncelleştirmelerin açık olması önemlidir. İstenilen durum seçildikten sonra Start Setup (Kuruluma Başla) düğmesi tıklanır.



  6. Bu adımdan sonra sanal bilgisayar kurulmuş olur.



  7. Sanal bilgisayara kurulan uygulamalar XPM özelliğininde bulunduğu, Windows 7 bilgisayarının Start (Başlat) menüsünde Windows Virtual PC (Windows Sanal Bilgisayar) programının klasörü altında Windows XP Mode Applications (Windows XP Modu Uygulamaları) klasöründe bulunur. Bu uygulamalar sanal makine çalıştırılmadan kullanılabilir.


       

XP Mode Uygulamasının Avantajları

  • XPM kurulumu bir imaj üzerinden yapıldığı için kullanışlı ve hızlıdır.
  • Windows 7 içerisinde aynı zamanda sanal bilgisayar gibi Windows XP kullanılabilecektir.
  • XPM olduğu için önceden kullanılan uyumluluk kodlarından arınmış olan sistem, daha kararlı bir çalışma gösterecek ve sistem performansı bakımından önemli bir kazanç sağlanacaktır.
  • Tek yerel bilgisayar kullanılarak iki işletim sistemi üzerinde işlem yapılabilecek, yani XP üzerindeki bir uygulama Windows 7 üzerinden çalıştırılabilecektir.
  • Bilgisayara bağlı sürücüler, CD veya DVD okuyucuları, taşınabilir bellek, yazıcı gibi donanımlara sanal bilgisayar üzerinden sorunsuz erişim sağlanabilecektir.
  • XPM ve Windows 7 arasında istenilen veriler için kes-kopyala-yapıştır işlemleri yapılabilir.
  • Bilgisayara bağlı sürücülere XPM üzerinden erişilebildiği için bilgisayardaki kaynaklar sanal bilgisayar üzerinde de kullanılabilir.