Windows Vista Sık Sorulan Sorular (SSS)

Eyl 07, 2013
  1. Windows Vista'da virüs, solucan, casus programları ve İnternet güvenliği hakkında ne söylenebilir?

    Windows Vista'da Internet Explorer 7 programı kurulu olarak gelmektedir ve İnternet siteleri gezilirken bu programın güncellemeleri ve özellikleri sayesinde güvenlik sağlanmaktadır. Casus programlar için ise Windows Defender programı işletim sistemi içerisinde gelmektedir ve bu açıdan da güvenlik sağlanmaktadır. Virüsler için ise antivirüs yazılımı kullanılması gerekecektir; fakat bütün programların Vista ile uyumlu olmayacağı göz önüne alınmalıdır. Vista'da güvenlik ayarları ile ilgili bölümlerde Vista ile uyumlu olan Microsoft'un önerdiği Antivirüs programları listelenmiştir.

  2. Windows Vista'da antivirüs programı olarak ne kullanılabilir? 

    Bütün antivirüs programları Windows Vista ile uyumlu değildir. Uyumsuz programlara örnek olarak Symantec Norton Antivirüs 8 ve 9 versiyonları verilebilir. Vista işletim sistemi ile uyumlu lisanslı bir Antivirüs yazılımı sahipleri o programı kullanabilirler. Vista ile uyumlu ücretsiz yazılımlar için ise oldukça yaygın olarak kullanılan AVG ve Avast programları önerilebilir.

  3. Windows Vista'da Run (Çalıştır) menüsü nerededir?

    Çalıştır menüsü halen mevcuttur; fakat değişen görünüm nedeniyle ilk başta ufak yanılgılar oluşabilir. Sol alt köşedeki Başlat düğmesine basıldıktan sonra açılan, içine yazı yazılabilen ve arama yapılabilen boşluk kısmı Çalıştır bölgesidir. Vista'da Arama işlevi ile Çalıştır işlevi birleştirilmiştir ve Windows XP'deki gibi ayrı isimlerle ayrı alanlar açılmadığı için yanılgı oluşturabilmektedir. Ancak halen klavyedeki Windows tuşu + R kısayolu ile hiçbir yanılgı yaşamadan Çalıştır menüsü kullanılabilir.

  4. Windows Vista'da bilgisayar nasıl kapatılır?

    Sol alt köşedeki Başlat düğmesine basıldıktan sonra görünen güç düğmesi işaretine basıldığında işletim sistemi kapanmaz, sadece uyku moduna girer. İşletim sistemini tamamen kapatabilmek için bu düğmelerin hizasında bulunan ok işaretine basıldıktan sonra gözükecek olan bütün seçenekler içinden Shut Down (Kapat) seçeneği seçilmelidir. Ancak bu noktada karıştırılmaması gereken yukarıda bahsedilen uyku modu Windows XP'deki uyku modundan farklıdır. Vista ile gelen bu mod daha çok hızlı bir "hibernation" özelliğidir.

  5. Windows Vista'da devamlı çıkan izin mesajlarının çıkma sebebi nedir? Bu mesajlar engellenebilir mi?

    Vista ile gelen User Account Control (UAC) (Kullanıcı Hesapları Kontrolü) özelliği nedeniyle bu mesajlar çıkmaktadır. Sistemde çalışan ve daha fazla yetki gerektirip daha önemli sistemsel işlemler yapan her işlem için öncelikle kullanıcı bilgilendirilir ve kullanıcının izni istenir. Kullanıcının bu izin penceresini görüp anında cevap verebilmesi için o sırada masaüstü kilitlenip kararırken sadece o pencere aktif olur ve o pencereye verilen cevabın ardından tekrar masaüstü aktif hale gelir. Bu özellik güvenlik açısından çok önemlidir; çünkü zararlı programların dikkatsizlik sonucu çalıştırılıp bilgisayara zarar vermesini engeller. Ancak, devamlı bu şekilde pencerelerin çıkması da yorucu bir hal alabilir ve bu nedenle bu sistemi devre dışı bırakmak istenebilir. Buna rağmen Microsoft tarafından bu özelliğin kapatılmaması tavsiye edilmektedir. Sistemin burada belirtilen özellikleri dışında çok fazla özelliği vardır ve bu nedenle devre dışı bırakılmasının ardından sistem bütün işlevselliğini kaybedebilir. UAC sistemi hakkında detaylı bilgi için buraya bakılabilir.

  6. Aero grafik arayüzü nasıl kapatılır?

    Masaüstünde boş bir alana sağ tıklandıktan sonra Personalize (Kişiselleştir) menüsüne girip Windows Color and Appearance (Pencere Rengi ve Görünümü) başlığı seçilir. Burada saydam görünümü veren Aero Glass grafik arayüzü için Enable Transparency (Saydamlığı Etkinleştir) seçeneği kaldırılarak devre dışı bırakılabilir. Bunun dışında saydamlık değeri arttırıp azaltılabilir. Open classic appearance properties for more color options (Daha çok renk seçeneği için klasik görünüm özelliklerini aç) menüsünden de Aero Glass yerine klasik Windows temalarından biri seçilerek kullanılabilir.

  7. Windows Mail uygulaması ne işe yarar?

    Windows Vista içerisinde gelen varsayılan e-posta istemci programı Windows Mail'dir. Bu program Windows XP işletim sistemindeki MS Outlook Express programının türevi olarak düşünülebilir. Programın yapılandırması için ITU/BIDB sitesinde bulunan ilgili diğer dokümanlar incelenebilir.

  8. Windows Gadgets ne işe yarar?

    Windows Vista kurulduktan sonra sağ köşede Gadgets adı verilen ufak programlar görülecektir. Bu bölüm için tasarlanan "Sidebar" üzerine ya da masaüstünde istenen alana alınabilir, buraya isteğe göre yeni programlar da eklenebilir. Buranın özelliği masaüstü gibi çok temel bir alanda kullanıcı için önemli ve devamlı göz önünde bulunması istenen işlevselliklerin sağlanmasıdır. Örnek olarak, Herhangi bir haber sitesinden kısa kısa haber başlıkları çekip görüntülenebilir, Takvim koyulup takvimde o günkü zaman planlaması görülebilir vb.