Windows Vista Kenar Çubuğu (Sidebar) ve Araçları (Gadgets)

Eyl 07, 2013

Kenar Çubuğu

Windows Kenar Çubuğu, Windows Vista masaüstünün kenarında bulunan, araçları düzenleyen ve kolayca erişilebilmelerini sağlayan bir bölmedir. Windows Kenar Çubuğu, ekranın üstünde veya ekranı kaplayan pencerelerin alt bölümünde olacak biçimde, isteğe göre özelleştirilebilir.

Araçlar

Araçlar kenar çubuğu üzerinde bulunan ve çeşitli kullanımları olan küçük uygulamalardır. Araçlar, hava durumu bilgilerini, haber güncelleştirmelerini, trafik haritalarını, Internet radyosu akışlarını ve çevrimiçi fotoğraf albümlerini, yansı gösterilerini almak için Web hizmetlerine bağlanabilir. Microsoft Windows Vista, Sidebar'ın beraberinde gelen genel adı "gadget" olan saat, slayt gösterisi, özet akışı başlıkları(RSS) bu araçlardandır.

  • Kenar Çubuğunu açmak için;
    Başlat (Start) -> Tüm Programlar (All Programs) -> Donatılar (Accessories) -> Windows Kenar Çubuğu (Windows Sidebar) tıklanarak Kenar Çubuğu açılır.
  • Araç gelerisini açmak için;
    Kenar Çubuğunun üzerindeki Araçlar sekmesi yanındaki artı işareti (+) tıklanır.
     
           Araç ekle düğmesi  


                                             Araç Galerisi

  • Kenar Çubuğunu kapatmak için;
    Kenar Çubuğu sağ tıklanır ve ardından Kenar Çubuğunu Kapat seçilir.Kenar Çubuğu'nu yeniden açmak için görev çubuğu üzerinde Kenar Çubuğu simgesi  sağ tıklanarak seçilir.
  • Kenar Çubuğundan çıkmak için;
    Kenar Çubuğu simgesi sağ tıklanır  ve ardından Çıkış seçilir.
  • Kenar Çubuğuna araç eklemek için;
    Kenar Çubuğu sağ tıklanır, ardından Araç Ekle seçilir ve eklenmek istenen araç çift tıklanır.
  • Kenar çubuğundan aracı kaldırmak için;
    Kenar çubuğundan kaldırılmak istenen Araç sağ tıklanır, ardından Aracı Kapat seçeneği seçilir.
  • Aracı tümüyle kaldırmak için;
    Kenar Çubuğu'nun en üstündeki artı işareti tıklanarak Araç Galerisi açılır ve araç galerisinde kaldırılmak istenen araç sağ tıklanır. Ardından Kaldır seçeneği seçilerek araç kenar çubuğundan tümüyle kaldırılmış olur.

Vista  İle Beraber Gelen ve Genellikle Kenar Çubuğu Üzerinde Kullanılan Araçlar

Saat
Kapat düğmesi tıklandığında Saat Kenar Çubuğundan kaldırılır. Kapat düğmesinin altındaki düğme ile, saati adlandırma, saat dilimini değiştirme ve saniye ibresini gösterme seçenekleri görüntülenir.


Yansı Gösterisi

Seçenekler düğmesi tıklanarak, yansı gösterisinde görünecek resimler seçilir. Gösterinin yürütme hızı denetlenir ve resimler arasındaki geçiş efektinin değiştirilmesi sağlanır.



Özet Akışı Başlıkları

Özet akışı başlıkları aracı ile RSS akışları olarak da bilinen özet akışları, XML akışları veya Web akışları, bu akışları destekleyen Web sitelerinden haber başlıkları olarak çekilerek araç içerisinde görüntülenir. Seçenekler düğmesi tıklanarak, kullanılabilir özet akışları listesinden istenilen özet akışı seçilebilir. Web'den istenilen özet akışları seçilerek listeye eklenebilir.

  • Internet Explorer ile Web'den bir özet akışı seçmek için;
    Internet Explorer ile özet akışları olan bir Web sayfası ziyaret edildiğinde, Internet Explorer araç çubuğunda bulunan Özet Akışları düğmesi  griden turuncuya döner. Özet Akışları düğmesinin yanındaki ok tıklanır ve ardından görüntülenen listede istenilen özet akışı seçilir. Son olarak görüntülenen Web sayfasında Bu özet akışına abone ol tıklanır.
  • Özet akışını Özet Akışı Başlıkları aracında görüntülemek için;
    Özet Akışı Başlıkları'nın üzerine gelerek Seçenekler sekmesi seçilir ve Bu özet akışını görüntüle listesinde, görüntülenmek istenen özet akışı seçilerek Tamam  butonu tıklanır.

Not: Başlıklar arasında kaydırma yapmak için Özet Akışı Başlıkları'nın üzerine gelerek alt kenarda görüntülenen aşağı veya yukarı okları tıklanır.