Windows Vista Kayıt Defteri Sanallaştırması (Regedit Virtualization)

Eyl 07, 2013
Windows Vista ile gelen kayıt defteri sanallaştırması, eski uygulamaların bu yeni işletim sistemi ile uyumluluğunu sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji, sistemin tümünü etkileyecek kayıt defteri yazma işlemlerinin kullanıcılara özgü sanal depolara yönlendirilmesini sağlar. Bu yönlendirme işlemi uygulamaların çalışmasından bağımsızdır. Eski uygulamalar ve yeni işletim sistemi arasındaki bu entegrasyon mekanizması, uygulamaların Vista ile uyumu sağlandıkça ortadan kalkacaktır. Yani bu geçici çözüm Vista’nın gelecek sürümlerinde terkedilebileceği gibi güvenlik bakımından yararları nedeni ile korunabilir.

Birçok eski uygulama standart kullanıcı hesapları için tasarlanmamıştır. Bu uygulamaların belirli kaynaklara erişebilmek ve belirli görevleri yerine getirebilmek için kayıt defteri ve dosya sistemi üzerinde değişiklik yapması gerekir. Böyle kilitli bir dosya sistemi ve kayıt yapısına sahip uygulamaların Vista işletim sistemine yüklenmesi ve çalıştırılması sırasında doğacak problemleri ortadan kaldırmak adına kayıt defteri sanallaştırması teknolojisi geliştirilmiştir. Bu geçici önlemin terkedilmesi, daha çok uygulamanın yeni Vista altyapısıyla uyum sağlamasına bağlıdır.

Kayıt defteri sanallaştırmasının sunduğu olanaklardan biri, eskiden Administrator yetkisine sahip olmayan kullanıcıların çalıştıramadığı, kayıt defterinin HKEY_LOCAL_MACHINE\Software dizinine yazma işlemi yapan uygulamaların, yazma işlemlerinin HKEY_USERS\<User_SID>_Classes\VirtualStore\Machine\Software sanal dizinine yönlendirilmesiyle standart kullanıcıların da çalıştırabilmesidir.

Sanallaştırmanın sistemin güvenliği açısından yararları açısından; güvenliği en fazla ön plana çıkaran Windows işletim sistemi olan Vista'daki bu sanallaştırma sayesinde, standart kullanıcı oturumunda sisteme yönelik herhangi bir tehdit kayıt defterinde değişiklik yaptığında veya kullanıcı hatasından dolayı kayıt defterinde herhangi bir hata meydana geldiğinde sistem bu tehlikeden korunmuş, sistemin kararlılığı ve güvenliği sağlanmış olur.

Kayıt defteri sanallaştırması 32 bit etkileşimli uygulamalar, HKEY_LOCAL_MACHINE\Software dizinindeki anahtarlar ve yönetici yetkisine sahip kullanıcıların yazabildiği kayıt anahtarlarına uygulanmaktadır. Bunun yanında, 64-bit işlemler, servisler ve diğer etkileşimsiz işlemler, kişilere yönlendirilemeyecek genişliğe sahip işlemler, sürücü yüklemek gibi çekirdekle ilgili işlemler ve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes, HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows ve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT dizinleri ve alt dizinlerindeki anahtarlar üzerinde sanallaştırma işlemi uygulanmamaktadır.

Yerel bilgisayarın kayıtlarının tutulduğu HKEY_LOCAL_MACHINE\Software dizini:

Kullanıcılara ait kayıtların tutulduğu HKEY_USERS\<User SID>_Classes\VirtualStore\Machine\Software sanal dizini: