Windows Takvim

Eyl 07, 2013

Windows Takvim, Windows Vista işletim sistemi içinde sunulan bir takvim ve ajanda uygulamasıdır. Daha önceki sistemlerde de ofis uygulamaları altında takvim ve ajanda araçları vardı; ama Vista Windows Takvim onlarda olmayan birçok ek özelliği kullanıcılara sunmaktadır.

Windows Takvim'in öncekilerden en temel farkı internet üzerinden kullanıcıya çok sayıda işlem yapabilme imkanı sunmasıdır. Kullanıcılar kendi takvimlerini Web üzerinden paylaşabilmekte, isterlerse parola koruması ekleyerek sadece istenen kişilerin ulaşabilmesini sağlayabilmektedirler. Böylece sadece aile üyelerinin ya da bir birliğin üyelerinin paylaşabileceği, değişiklik yapabileceği ortak bir zaman çizelgesi elde edilebilir.

Diğer bir çevrimiçi özellik de kullanıcıların internet üzerinden .iCalendar dosya uzantısıyla bulunan takvimlere üye olabilmeleridir. Bu sayede spor takımlarının sezonluk programlarına, sivil kuruluşların etkinlik takvimlerine, tiyatro sahnelerinin yıllık programlarına abone olunabilir. Vista ile beraber birçok spor birliği, radyo ve televizyon programları, akademik kuruluşlar internet üzerinde takvimlerini sunmaktadır. Hatta bu çizelgedeki değişikler otomatik olarak kullanıcılara yansıyabilmektedir.

Ayrıca Windows Takvim gelişmiş yazdırma olanakları sunmaktadır. Takvimler güne, haftaya veya aya göre yazdırılabilir. Böylece kullanıcılar takvim ve ajandalarını isteklerine göre rahat bir şekilde kağıt üzerine geçirebilmektedir.

Windows Takvim'in kullanımı aşağıda açıklanmıştır:

  1. Yeni Takvim eklemek için Dosya(File) -> Yeni Takvim (New Calendar) seçilir. Takvimleri yayımlamak için Ayrıntılar (Details) -> Paylaşılan Bilgiler(Sharing Information) bölümündeki Yayımlamak için buraya tıklayın(Click here to publish) seçilir.




  2. Açılan pencerede yayımlanmak istenen takvimin adı Takvim Adı (Calendar Name) kısmına, yayımlanacak alanın adresi de Takvim yayımlama konumu (Location to publish calendar) kısmına yazıldıktan sonra Yayımla(Publish) butonuna tıklanarak takvim yayımlanabilir.




  3. Randevu oluşturmak için görev çubuğundaki Yeni Randevu (New Appointment) seçilir. İlgili randevu seçilerek sağdaki Ayrıntılar (Details) bölümde gelişmiş ayarlar yapılabilir. Katılımcılar (Participants) -> Katılanlar(Attendees) butonuna tıklanarak ilgili randevuya davet edilmek istenen kişilerin davet edilebilecekleri pencere açılır.




  4. Açılan pencerede Adı yazın veya listeden seçin (Type name or select from list) bölümüyle davet edilecek kişiler seçilebilir. Alttaki bölümde ise, seçilen kişiler Ekle (To ->) butonuna tıklanarak davetli listesine eklenebilir.




  5. Görev oluşturmak için görev çubuğundaki Yeni Görev (New Task) seçilir. İlgili görev seçilerek sağdaki Ayrıntılar (Details) alanında gelişmiş ayarlar yapılabilir. Görev Bilgileri (Task Information) kısmında görev hakkında tamamlanmış olup olmadığı, öncelik durumu, başlama ve bitiş zamanları hakkında bilgiler eklenebilir. Anımsatıcı (Reminder) kısmında ise görevin kullanıcılara hatırlatılma ayarları yapılabilir.



  6. Randevu oluşturmak için görev çubuğundaki Abone Ol (Subscribe) seçilir. Açılan pencerede Abone olunacak takvim (Calender to subscribe to) alanına üye olunmak istenen takvimin adresi yazılır.



  7. Takvimlerin yazdırma ayarlarına ulaşmak için görev çubuğundaki Yazdır (Print) seçilir. Yazıcı (Printer) alanında çıktı alınmak istenen yazıcı, Yazdırma Stili (Print Style) alanında takvimin hangi zaman birimleri temel alınarak yazdırma yapılacağı ayarlanır. Yazdırma Aralığı (Printer Range) bölümünde ise takvimin yazdırılmaya başlanacağı tarih ile yazdırılmaya son verileceği tarih belirlenir.



  8. Takvimlerin yedeklenme işlemleri Dosya(File) -> Al(Import) ve Dosya(File) -> Ver(Export)  seçenekleriyle gerçekleştirilir.




  9. Bir takvimin yedeklenebilinmesi için Dosya (File) -> Ver (Export) seçilmelidir. Açılan pencerede Dosya İsmi (File Name) alanında takvim yedeğine isim atanması, Gözat (Browse Folders) kısmında ise yedeğin içinde oluşturulacağı klasörün seçimi yönetilir. Ayarlamalar tamamlandıktan sonra Kaydet (Save) butonuna tıklanarak yedek kaydedilir.




  10. Dosya(File) -> Al(Import) seçeneği ile yedeklenmiş takvimler yedeklendikleri halleriyle yeniden oluşturulabilir.
    Bu işlemi gerçekleştirebilmek için Dosya (File) -> Al (Import) -> Gözat (Browse) tıklanarak takvimin yedek dosyası belirlenir. Tüm ayarlama işlemleri tamamlandıktan sonra Al (Import)  butonuna tıklanır.