Windows Server 2008 ve Getirdiği Yenilikler

Eyl 07, 2013
Windows Server 2008 Microsoft Windows Server işletim sistemi ailesinin en son üyesidir ve diğerlerine göre çok daha sağlam, çok daha güvenilir, çok daha hızlı, çok daha kolay yönetilebilir ve çok daha esnek bir işletim sistemidir. Windows Server 2008’i kurar kurmaz Service Pack1 ( Servis Paketi) yaması ile beraber gelmektedir.

Windows Server 2008 yerleşik Web ve sanallaştırma teknolojileriyle birlikte, sunucu altyapılarının güvenilirliğini ve esnekliğini arttırmaya yönelik geliştirilmiştir. Yeni sanallaştırma araçları, Web kaynakları ve güvenlik geliştirmeleri zamandan tasarruf sağlayarak ve maliyeti düşürerek dinamik ve optimize bir veri merkezine yönelik bir alan sunmaktadır. İnternet Bilgi Servisi (IIS7) (Internet Informatıon Services), Sunucu Yöneticisi (Windows Server Manager) ve Windows Güçkabuğu (Windows PowerShell) gibi güçlü yeni araçlar, sunucular üzerinde daha fazla kontrol sahibi olarak, Web, yapılandırma ve yönetim görevlerinin verimliliğini artırmakta, Ağ Erişimi Koruması (Network Access Protection) ve Salt Okunur Etki Alanı Denetleyicisi (Read-only Domain Controller) gibi güvenlik ve güvenilirlik gelişmeleri, işletim sisteminin yapısını daha güçlü bir hale getirirken sunucu ortamınızı da koruma altına almaktadır.

En Önemli Özelikleri :

  • Hyper-V ( Sunucu birleştirme ve kaynak optimizasyonu)
  • TS RemoteApp ( Dışarıdan kullanıcılar için esnek uygulama erişimi )
  • Server Core ( Modüler, minimum kurulum )
  • Active Directory Federated Rights Management ( Güvenli birlikte çalışma sağlama )
  • Heterojen Ortamlara Bağlantı Kurma
  • Uzak alanlar için üst seviyede hizmet ve destek
  • Server Manager ve PowersShell ( Uygulama , yönetim ve Otomasyonu kolaylaştırma )
  • IIS 7.0 ( Zengin içerik ve uygulamalar sunma )
  • Yeni TCP/IP Yığını ( Gelişmiş ağ performansı ve kontrolü )
  • NAP ( Sağlıksız aygıtların ağa bağlanmasını engelleme ) 

Hyper-V  (Sanallaştırma)

Hyper-V, sunucu sanallaştırma teknolojisidir. Bu teknoloji ile fiziksel altyapının sağladığı bütün özelliklere sanal ortamlarda da sahip olmak mümkün hale getirilmektedir. Hypervisor ile sanallaştırmayı gerçekleştirirken donanım ile haberleşmeyi sağlayan bir işletim sistemine ihtiyaç duyulmamaktadır. Çeşitli işlemlerden sonra Server 2008’i safdışı bırakarak kendini önyükleme işleminden önce donanımın üzerine yerleştirmektedir. Geleneksel hosted machine (ana bilgisayar) virtualization (sanallaştırma)’ın aksine artık donanımın üzerinde herhangi bir işletim sistemi bulunmamakta ve Hypervisor kendini otomatik olarak donanımın üzerine yerleştirerek parent/root partition (aile/kök bölünmlendirme) ile iletişime geçmektedir. Hyper-V (Sanallaştırma) iş yüklerini birleştimekte ve herhangi bir felaket anında verilerin kurtarılarak tekrar kullanılabilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca iş süreçlerini hızlandırırken, iş ekiplerinden gelen isteklere de daha hızlı cevap verebilme yetkinliği kazandırmaktadır. Hyper-V, Windows Server altyapısı içinde birleşmiş ve uyumlu çalışma özelliğine sahip olmakla beraber, Windows kullanımının yaygın olmasından dolayı çalışanların tekrar eğitilmesine gerek kalmamaktadır.

                    

Sanal makinalarını yönetmek için Virtual Machine Connection aracı kullanılabilmektedir. C:\Program Files\Hyper-V dizini altına inildiğinde vmconnect.exe isminde bir dosya görülebilmekte ve çalıştırıldığındığında aşağıdaki gibi RDP benzeri bir pencere ile karşılaşılmaktadır. Yapılması gereken; ilgili sunucuyu seçtikten sonra alt kısımda sanal makinayı listelemek ve isteğe göre bağlanmaktır.

                   

 

Network Policy and Access Services (Ağ Politikaları ve Erişim Servisleri)

Network Policy and Access Services kullanıcı (Client) için güvenlik duvarı ayarlarının uygunluğu, güncelleme paketlerinin yüklenip yüklenmediği, güvenlik duvarının açık olup olmadığı, virüsten korunma yazılımının doğru çalışıp çalışmadığı ve güncellik durumu gibi, işletim sistemlerinin istikrarlı çalışmasına yardımcı olan mekanizmadır. Windows Server 2008 ‘de aşağıdaki ağ bağlanma çözümleri desteklenmektedir :
  • Network Access Protection (Ağ Erişim Güvenliği): Yeni bir güvenlik poliçesidir. Windows XP Windows Vista, ve Windows Server 2008 işletim sistemlerinde desteklenmektedir. NAP (Network Access Protection) ile yöneticiler (administrators ) yazılımsal gereksinimleri, güncelleştirmeleri ve diğer ayarları içeren güvenlik poliçelerini kurabilmekte ve otomatik olarak yürürlüğe koyabilmekteler. Bir başka deyişle NAP, yöneticiler tarafından konulan ilkelerin uygulanmasını sağlamaktadır.
  • Highly Secure Wireless and Wired Access (Yüksek Güvenlikli Kablosuz ve Kablolu Erişim):  802.1X wireless access points  yüklendiği zaman yüksek korumalı kablosuz bağlantı sayesinde kullanıcılar genişletilmiş güvenlikle şifre bazlı kimlik denetleme yönteminden geçerek bağlanmaktadırlar. Bu Wired access izni olmayan diğer kullanıcıların geçişini engellemektedir.

                     

Internet Information Services 7.0 :

Windows Server 2008, Internet Information Services (IIS) 7.0, ASP.NET, Windows Communication Foundation, Windows Workflow Foundation ve Windows SharePoint Services 3.0’ı entegre eden Web yayını için birleşik bir yapı sunmaktadır. IIS 7.0, mevcut Windows Web sunucusu için önemli bir geliştirmedir ve Web alanı teknolojilerini birleştirmekte merkezi bir rol oynamaktadır .

Yük devretme kümelendirmesi:

Verileri ve uygulamaları kullanabilinir hale getirir ve sunucudaki kümelendirmeyi  daha kolay hale getirmeyi hedeflemektedir. Burdaki doğrulama aracı, verilerin ve ağ yapılandırmasının kümeleme için uygun olup olmadığını test etmeyi sağlamaktadır.

Server core (Sunucu Temeli):

Windows Server 2008 Core Edition komut satırından yönetilebilen, çok daha hızlı, maksimum seviyede güvenli Linux sistemlere karşı çıkarılmış, yeni kuşak komut satırı tabanlı Windows Server işletim sistemidir. DHCP, DNS, Dosya Sunucu veya Domain control rolleri için gerekli hizmetlerle , Server Core yükleme seçeneği sayesinde sunucu yüklenebilmektedir. Böylelikle işlevselliğin artması sağlanmakta  çünkü sunucunun gereksiz yere yüklenmesinin önüne geçilmektedir. Server Core ile sunucu hangi amaca hizmet edecekse o kurulum seçilmekte  böylelikle bakım ve güncelleştirme gereksinimleri azaltılmaktadır.

Power Shell (Güç Kabuğu):

Entegre komut dili ile yeni bir komut satırı dili kabuğudur. Power Shell Active Directory, Terminal Server, IIS gibi servislerin işleyişini hızlandırır. Programlamada alt yapı gerektirmez, çünkü uyum sağlanması ve öğrenmesi kolay bir araçtır. Ayrıca mevcut komut satırı araçları ile birlikte çalışır.