Windows Cardspace

Eyl 07, 2013

Windows Cardspace, Windows Vista ile doğrudan gelen bir özelliktir. İnternet sitelerine kişisel bilgi göndermek ve çevirimiçi hizmetlerden yararlanmak amacıyla kullanılabilecek kartlar oluşturulmasını sağlayan bir sistemdir. İhtiyaca göre değişik kartlar oluşturulabileceği gibi, oluşturulan kartlar da birçok farklı siteye gönderilebilir. Windows Cardspace ile aşağıdakiler gerçekleştirilebilir:

  • Bilgi talep eden bir internet sitesine bilgi gönderme
  • Bilgi talep eden bir sitenin kimliğini doğrulama
  • Kart bilgilerinin kontrol edilmesi
  • Kart bilgilerinin yönetilmesi

Windows Cardspace Çeşitleri
İki çeşit Windows Cardspace vardır:

  1. Kişisel kartlar: Kullanıcı tarafından oluşturulan kişisel bilgilerin internet sitelerine iletilmesinde kullanılan kartlardır. Bu kartlar üzerine girilen bilgiler kullanıcı bilgisayarında saklanmakta olup; isim, telefon numarası,  e-posta adresi, posta adresi, doğum tarihi, cinsiyet gibi kişisel bilgileri içerir.
  2. Yönetilen kartlar: Kullanıcı adına bir kart sağlayıcısı tarafından oluşturulan, çevirimiçi hizmetlerde kullanılan kartlardır. Bu kartlardaki bilgiler kart sağlayıcısı tarafından korunmaktadır; ancak bazı kişisel bilgiler kullanıcı bilgisayarında depolanır. Kişisel bilgiler yanında, sanal kredi kartı bilgileri, sanal üyelik kartı bilgileri gibi daha önemli bilgiler de içerir.

Windows Cardspace'te Güvenlik
Windows Cardspace verileri yedeklemeyi ve geri yüklemeyi sağlar, bu sayede bilgiler kaybolmaz. Ayrıca oluşturulan kartlar bir PIN ile şifrelenebilir. PIN ile korunan kartlar, bu PIN girilmedikçe görüntülenemez, düzenlenemez veya bir internet sitesine gönderilemez.

Windows Cardspace Oluşturmak

  1. Start (Başlat) -> Control Panel (Denetim Masası) -> User Accounts (Kullanıcı Hesapları) -> Windows Cardspace tıklanır. İlk defa tıklandığında aşağıdaki gibi bir açıklama sayfası açılır ve OK (Tamam) tıklanarak devam edilir.



  2. Yeni bir kart oluşturmak için Add a card(Bir Kart Ekle) simgesi tıklanır.



  3. Ardından oluşturulmak istenen karta göre Create a Personel card (Bir Kişisel Kart Oluşturun) ya da Install a Managed card (Bir Yönetilen Kart Yükleyin) simgelerinden biri seçilir. Kişisel kart oluşturmak için Create a Personel card (Bir Kişisel Kart Oluşturun) tıklanır.



  4. Daha sonra açılan sayfaya istenilen kişisel bilgiler doldur, tercihen fotoğraf eklenebilir. Son olarak Save (Kaydet) tıklanarak kişisel kart oluşturma işlemi sonlanmış olur.

Ayrıca yönetilen bir kart yüklemek için, kart sağlayıcısı tarafından yayınlanan bir .crd uzantılı dosyaya sahip olmak gerekir. Böylece yönetilen kart yüklenebilir.