Windows 7'de VHD Formatında Sanal Disk Oluşturma

Eyl 07, 2013
VHD (Virtual Hard Disk - Sanal Sabit Disk) formatı Virtual Pc gibi programların sabit disk olarak kullandıkları dosya biçimidir. VHD biçimi sabit diskte bir arşiv dosyası gibi bulunur ve sanal makinanın onun içinden çalışmasını, veri yazıp okumasını sağlar. Aynı şekilde, sanal makina programına gerek duymaksızın, Windows içerisinde ayrılan bir alan, başka bir bölüm gibi görüntülenip kullanılabilir.

Diskleri bu şekilde kullanmanın en büyük yararlarından biri; belli dosyalar için sanal olarak farklı bölümler yaratarak erişimi kolaylaştırmasının yanında, bu dosya ile herhangi bir bilgisayarda sanal diske erişimin sorunsuzca sağlanmasıdır. Ayrıca bu disklere işletim sistemi de yüklenebilir. Sanal disk oluşturmanın iki yolu vardır:
  • Komut İsteminde Diskpart Komutu ile;
  1. Yönetici hesabında, Start (Başlat) tıklandıktan sonra arama kutusuna Run (Çalıştır) yazılırak açılır.



  2. Run (Çalıştır) kutusuna cmd yazılır ve komut istemi açılır.



  3. Komut istemine diskpart yazılır.



  4. Diskpart programı çalışacaktır. Create vdisk file=c:\disk.vhd maximum=200 yazılır. Burada C:\disk.vhd sanal disk dosyasının oluşturulacağı yeri ve dosyanın ismini belirtir. maximum=200 ise mb cinsinden sanal diskin boyutunu ifade eder. Bu değerler isteğe göre değiştirilebilir.



  5. Bu işlem tamamlandıktan sonra 100 percent completed DiskPart successfully created the virtual disk file (Yüzde 100 tamamlandı DiskPart sanal disk dosyasını başarıyla oluşturdu) yazısı göründüğünde komut istemi penceresi kapatılabilir. Windows yeni diski bulduğuna dair uyarı baloncuğu gösterecektir.






  6. Start (Başlat) menüsü açılarak My Computer (Bilgisayarım) simgesine sağ tıklanarak Manage (Yönet) düğmesi tıklanır.



  7. Açılan pencerede Disk Management (Disk Yönetimi) tıklandıktan sonra Action (Eylemler) menüsünden Attach VHD (SSD Ekle) düğmesi tıklanır.



  8. Açılan iletişim kutusunda Browse (Gözat) düğmesine tıklanarak oluşturulan vhd dosyası yüklenir ve OK (Tamam) düğmesi tıklanır.



  9. Disk listesinde oluşturulan sanal disk görülebilmektedir.



  10. Disk ismine sağ tıklanıp Initialize Disk (Diski Başlat)  düğmesine tıklanır.



  11. Açılan pencerede yüklenmek isenen diskler ve bölüm biçimi seçilerek OK (Tamam) düğmesine tıklanır. Uyumluluk açısından MBR seçilmesi önerilir.



  12. Tekrar disk listesinin göründüğü pencerede boyut grafiğinin üzerine sağ tıklanır ve New Simple Volume (Yeni Basit Birim) tıklanır.



  13. Açılan pencerede Next (İleri) tıklanır.



  14. Diskin boyutu girilir ve Next(İleri) tıklanır. Varsayılan olarak maksimum boyut seçilmiştir.



  15. Disk için bir harf seçilir ve Next(İleri) tıklanır.



  16. Bölüm dosya sistemi seçilerek biçimlendirilir. Next(İleri) tıklanır.



  17. Finish (Bitir) düğmesine basılarak bölümlendirme sonlandırılır.



  18. Artık sanal disk ayrı bir bölüm gibi Computer (Bilgisayarım) altında görülebilir.

  • Disk Management (Disk Yöneticisi) Arayüzü ile
  1. Start (Başlat) menüsü açılarak My Computer (Bilgisayarım) simgesine sağ tıklanarak Manage (Yönet) düğmesi tıklanır.



  2. Açılan pencerede Disk Management (Disk Yönetimi) tıklandıktan sonra Action (Eylemler) menüsünden Create VHD (SSD Oluştur) düğmesi tıklanır.



  3. Browse (Gözat) tıklanarak sanal disk dosyasının yeri ve ismi seçilir. Daha sonra oluşturulmak istenen sanal diskin boyutu seçilir. OK (Tamam) tıklanarak oluşturulur. Boyut olarak iki seçenek vardır. Dynamically expanding (Dinamik Olarak Genişleyen) sanal diskin boyutunu içindeki verilere göre arttırır. Fixed size (Sabit boyutlu) ise dosyayı belirtilen maksimum boyutta yaratır. Önerilen seçenek sanal diskin boyutuna göre değişmektedir.



  4. Açılan pencerede Disk Management (Disk Yönetimi) tıklandıktan sonra Action (Eylemler) menüsünden Attach VHD (SSD Ekle) düğmesi tıklanır.



  5. Açılan iletişim kutusunda Browse (Gözat) düğmesine tıklanarak oluşturulan vhd dosyası yüklenir ve OK (Tamam) düğmesi tıklanır.



  6. Disk listesinde oluşturulan sanal disk görülebilmektedir.



  7. Disk ismine sağ tıklanıp Initialize Disk (Diski Başlat)  düğmesine tıklanır.



  8. Açılan pencerede yüklenmek isenen diskler ve bölüm biçimi seçilerek OK (Tamam) düğmesine tıklanır. Uyumluluk açısından MBR seçilmesi önerilir.



  9. Tekrar disk listesinin göründüğü pencerede boyut grafiğinin üzerine sağ tıklanır ve New Simple Volume (Yeni Basit Birim) tıklanır.



  10. Açılan pencerede Next (İleri) tıklanır.



  11. Diskin boyutu girilir ve Next(İleri) tıklanır. Varsayılan olarak maksimum boyut seçilmiştir.



  12. Disk için bir harf seçilir ve Next(İleri) tıklanır.



  13. Bölüm dosya sistemi seçilerek biçimlendirilir. Next(İleri) tıklanır.



  14. Finish (Bitir) düğmesine basılarak bölümlendirme sonlandırılır.



  15. Artık sanal disk ayrı bir bölüm gibi Computer (Bilgisayarım) altında görülebilir.