vLite

Eyl 07, 2013

Pek çok eklentiyle gelen Windows Vista'nın fazla kaynak tüketip bilgisayarın yavaşlamasına neden olduğu düşünülerek geliştirilmiş olan vLite (Vista Lite); Windows Vista'yı ihtiyaca göre düzenleyen, istenmeyen bileşenleri çıkararak Vista'nın daha hızlı çalışmasını sağlayan bir araçtır. vLite ile bütün dosyalar ile kayıt defteri girdileri asıl haliyle korunur.

Temel özellikleri:

  • Bileşen çıkarma
  • Sürücü ekleme
  • Katılımsız kurulum
  • Vista kurulum CD'lerini ayırma/birleştirme
  • İnce ayarlar (tweaks)
  • Önyüklemeli (bootable) CD/DVD oluşturma 

Windows Vista'nın kurulumunu tamamen yeniden hazırlayıp, seçilen programları listeden çıkararak kurulumda yer almamasını sağlayan program, yeni bir ISO hazırlayıp bunu DVD/CD'ye basar. Bu sayede her biçimlendirme sonrası yeni kurulumda istenmeyen eklentilerle tekrar uğraşmak yerine hazırlanan DVD/CD ile ihtiyaçları karşılayacak Vista'ya ulaşmak mümkündür.

Windows Vista kurulum CD/DVD'si hazırlamak için;

Öncelikle yeni bir klasör oluşturularak Windows Vista işletim sisteminin kurulum dosyaları ile bütünleştirilmek
istenen güncelleştirmeler ve sürücüler oluşturulan klasörün içine atılır. Bu klasör *.iso dosyası oluşturulurken kullanılacaktır. Güncelleştimeler Microsoft’un Web sitesinden indirilebilir.

vLite ücretsiz bir yazılımdır ve İnternet'ten kolaylıkla indirilerek kullanılabilir. Türkçe dahil pek çok dil seçeneği mevcuttur. Bu makalede “vLite 1.1 RC” sürümü kullanılmıştır. Programın en son sürümü buradan indirilebilir.
vLite’ın kurulan sistemde çalışabilmesi için Microsoft .Net Framework 2.0 gereklidir. Boyutu 22Mb civarındadır. (Microsoft .Net Framework 2.0'ı indirmek için buraya tıklayınız.)

vLite'ın kurulum dosyası çalıştırıldıktan sonra;

  1. Açılan ekranda kullanılmak istenen dil seçilir. Bu makalede varsayılan İngilizce arayüz üzerinden anlatım yapılacaktır.




  2. Browse (Gözat) tıklanır.




  3. Daha önceden hazırlanmış olan Vista klasörü bu pencerede seçilerek Tamam (OK) tıklanır.




  4. Klasörde bulunan Windows Vista kurulumu ile ilgili genel bilgiler bu pencereye yansır ve Next (Devam) tıklanır.




  5. Gelen pencere görev seçimi yapılmasını sağlar. Otomatik kurulum yapılabilmesi için özelleştirilmek istenen görevler yanlarındaki kutular işaretlenerek seçilir. Burada dikkat edilmesi gereken kısım Unattended Setup (Katılımsız Kurulum) seçeneğidir. Daha önceden hazırlanmış olan bir kurulum varsa bu seçenek aktif duruma getirildiğinde hazırlanan katılımsız kurulum dosyalarının üzerine yeni katılımsız kurulum dosyaları yazılır. Önceki kuruluma ait katılımsız kurulum ayarları korunmak isteniyorsa bu seçenek işaretlenmemelidir. Daha sonra Next (Devam) tıklanır.




  6. Integration (Entegre) penceresinde Hotfixes (Düzeltmeler) sekmesinin altındaki Enable (Etkin) seçeneği tıklanır.




  7. Insert (Ekle) tıklanır.




  8. Gelen pencerede daha önceden hazırlanmış olan Vista klasörünün içeriği belirir. Burada bulunan güncelleştirme klasörünün içindeki *.cab ve *.msu uzantılı güncelleştirme ve düzeltme paketlerinden istenenler seçilerek Aç (Open) tıklanır.




  9. Seçilen güncelleştirme ve düzeltme paketleri ile ilgili genel bilgiler bu ekranda belirir. Hazırlanan Vista klasöründe ilgili bütünleşik dosyalar bulunuyorsa benzer işlemler Drivers (Sürücüler) ve Language Pack (Dil Paketi) sekmeleri tıklanarak onlar için de yapılabilir. Varsayılan Windows kurulumlarına dahil olmayan sürücülerin kuruluma eklenmesi Drivers (Sürücüler) sekmesinde yapılır. İstenilen donanımın .inf uzantılı kurulum dosyası seçildiğinde donanımla ilgili tüm sürücü dosyaları vLite tarafından kuruluma bütünleştirilecektir.




  10. Compatability (Uyumluluk) penceresinde Features (Özellikler) sekmesinde bulunan özelliklerden kurulumda var olması istenenler yanlarındaki kutulara tıklanarak seçilir. Seçilen özellikle ilgili bilgi pencerede belirir.




  11. Applications (Uygulamalar) sekmesinin altında bulunan uygulamalardan kurulumda bulunması istenenler işaretlenir. OK (Tamam) tıklanır.




    Uyumluluk aşaması bir sonraki bileşen kaldırma aşaması için bir hazırlık niteliği taşır. Bu pencerede seçilen özellikler ve uygulamalarla ilişkili dosyalar bir sonraki pencerede vLite tarafından kırmızı renkle işaretlenerek kurulumdan çıkarılmaması konusunda program uyarıda bulunur.
  12. Components (Bileşenler) penceresinde kurulumdan kaldırılmak istenen bileşenler işaretlenir. Windows kurulumunun boyutu kullanılmak istenen amaç doğrultusunda oldukça küçültülebilir. Bileşenlerden bir tanesi işaretlendiği zaman pencerenin sağ tarafında açıklaması ve dosya boyutu bilgisi görülecektir. Bu açıklamalar doğrultusunda, kaldırılmasından emin olunmayan ygulamalar hakkında yeterli bilgi edinilebilir. Yukarıda Accessories (Donatılar) sekmesi tıklanarak alt bileşenlerinden çıkarılmak istenenlerin seçilmesi gösterilmiştir. Diğer sekmeler (Drivers, Games...) için de benzer işlemler yapılabilir. Daha sonra Next (Devam) tıklanır.




  13. Tweaks (İnce Ayarlar) penceresinde kurulumda bulunan Security (Güvenlik), System (Sistem), Explorer (Gezgin) ve Internet Explorer ile ilgili ayarlar bulunur. Seçilen bileşen ile ilgili bilgi pencerede belirir.




  14. Yukarıda Security (Güvenlik) sekmesinde bulunan bileşenlerle ilgili Default (Varsayılan), Enable (Etkin), Disable (Devre Dışı) seçenekleri görülmektedir. Benzer ayarlar diğer sekmeler için de mevcuttur. İstenilen ayarlar yapılır ve Next (Devam) tıklanarak kuruluma devam edilir.




  15. Unattended (Katılımsız Kurulum) hazırlama işlemi bu pencerede yapılır. General (Genel) sekmesinde hazırlanacak işletim sistemi için bilgiler doldurulabilir. CD anahtarı yazılarak kurulum sırasında otomatik olarak algılanması sağlanabilir veya Skip product key (Ürün anahtarını sorma) işaretlenek bu işlem daha sonra yapılabilir.




  16. Regional (Bölgesel) sekmesinde kurulum aşamasında karşılaşılan bölgesel ayarlar, dil, klavye seçenekleri özelleştirilerek kurulum sırasında otomatik olarak işlenmesi sağlanır. Daha sonra Next (İleri) tıklanır.




  17. Bu pencerede hazırlanmış olan Windows kurulumu doğrudan CD ya da DVD gibi bir medya üzerine yazdırılabilir. Direct Burn (Doğrudan Yazdır) seçeneği yerine Create Image (İmaj Oluştur) seçeneği seçilerek bilgisayar içinde belirlenen bir klasörün içine *.iso dosyası şeklinde imajı alınabilir. Make ISO (ISO Oluştur) tıklanır.




  18. Hazırlanacak *.iso dosyasının kaydedileceği yer seçilerek Kaydet (Save) tıklanır.




  19. Böylece *.iso kaydetme işlemi başlamış olur.



  20. Kaydetme tamamlandıktan sonra *.iso dosyası DVD veya CD'lere yazılarak işletim sistemi kurulabilir.