VHD Biçimli Sanal Diskten Bilgisayarın Önyüklenmesi

Eyl 07, 2013
Windows 7'de, VHD (Virtual Hard Disk -Sanal Sabit Disk) biçimli sanal sabit diskten önyükleme (boot) yapılabilir ve işletim sistemi çalıştırılabilir. Ancak sanal sabit diske kurulacak işletim sistemi olarak yalnızca Windows 7 Ultimate, Enterprise ve Server 2008R2 sürümleri tercih edilebilmektedir. Bunun dışındaki işletim sistemleri için önyükleme yapılamamaktadır.

Sanal sabit disk oluşturmak ve işletim sistemi yüklemek için aşağıdaki işlemler uygulanır:
  1. Öncelikle Windows kurulum DVD'si ile önyükleme yapılır ve kurulum ekranında Repair your computer (Bilgisayarımı Onar) tıklanır.



  2. Shift + F10 tuş bileşimi ile Command Prompt (Komut İstemi) açılır.



  3. diskpart komutu ile disk biçimlendirme uygulaması başlatılır.



  4. create vdisk file=D:\Deneme.vhd maximum=10000 komutu ile sanal sabit disk dosyası oluşturulur. D:\Deneme.vhd ifadesi sanal sabit disk dosyasının konumu ve adını; maximum=10000 ifadesi ise MB cinsinden sanal diskin boyutunu  belirtir. Bu değerler isteğe bağlı olarak değiştirilebilir.



  5. select vdisk file=D:\Deneme.vhd komutu ile oluşturulan sanal disk dosyası seçilir. D:\Deneme.vhd ifadesi sanal diskin konumu ve adını belirtir. Bu ifade sanal diski oluştururken kullanılan konum ve isim ile aynı olmalıdır.



  6. attach vdisk komutuyla, oluşturulan sanal disk kurulum listesine eklenir.



  7. Komut istemi kapatılarak Windows kurulumuna geçilir ve Install Now (Şimdi Kur) düğmesi ile kuruluma başlanır.



  8. Kurulum tipi seçilen ekranda Custom (Özel) seçilerek yeni bir kurulum yapılır.



  9. Disk listesinde sanal disk seçilir. Windows cannot be installed to the disk (Windows bu dike yüklenemez) uyarısı göz ardı edilir. Next (İleri) düğmesi tıklanarak devam edilir.



  10. Windows kurulumu normal olarak gerçekleştirilir. Kurulumdan sonra, bilgisayar tekrar başlatıldığında iki işletim sistemi de görünecektir. Birinci sırada görünen en son kurulan sanal diskteki işletim sistemidir.

Başlangıç ekranında görünen isimleri değiştirmek ve varsayılan işletim sistemi ayarlamak için Microsoft İşletim Sistemlerinde Başlangıç Süreçleri dökümanı incelenebilir.