SQL Server için Bir Uygulama Tasarlama

Eyl 08, 2013

SQL Server için bir uygulama tasarlamadan önce, harcanacak zaman önemlidir. İyi bir tasarlama, çok az değişiklik ister ve genellikle çok verimli çalışır. Seçilen mimari, yazılım uygulamasının yönetimini, gelişimini etkiler.

Yazılım Mimarisi

İstemci/sunucu uygulamalarını tamamlamak için farklı uygulama mimarilerinden biri kullanılabilir. Yazılım uygulamaları bir ya da daha fazla sunucu üzerine fiziksel olarak yerleştirilen üç mantıksal tabakaya ayrılabilir.  

  • Presentation (Sunum): Veri ve uygulamayı kullanıcılara sunma mantığı içerir. Bu tabaka, istemci üzerinde tamamlanır.
  • Business (iş): İş kuralları ve uygulama mantığı içerir. SQL Server, bu tabaka ile ilgili olabilir.  
  • Veri: Veritabanı tanımını, veri uyum mantığını, saklı yordamları ve veri ile ilgili olan diğer işlemleri içerir.  

Mimari Tasarı

Akıllı Sunucular (Intelligent Server) (2-Tier)  
İstemci üzerinde ele alınan "sunum" servisleriyle, sunucu üzerinde birçok işlem meydana gelir. Birçok örnekte, iş servislerinin çoğu veritabanında yerine getirilir. Bu tasarı, istemciler iş mantığını oluşturacak yeterli kaynağa sahip olmadığında yararlıdır. Sunucu daralabilir; çünkü veritabanı ve iş servisleri aynı donanım kaynakları üzerinde yarışır.

Akıllı İstemciler( Intelligent Client) (2-Tier)
Sunucu üzerinde ele alınan veri servisleriyle, istemci üzerinde birçok işlem meydana gelir. Bu tasarı, çok kullanılan istemci/sunucu ortamıdır. Ağ trafiği karışık ve işlemler uzun olabilir. Microsoft Access bu tasarının bir örneğidir.

N-Tier 
İşlemler, veritabanı sunucusu, uygulama sunucusu ve istemci olarak ayrılır. Gerektiği kadar uygulama sunucusu ve veritabanı sunucusu kolayca eklenebilir. Bu yöntem, küçük uygulamalar için yavaşlayabilir.

Internet 
İşlemler, Web sunucusu üzerinde bulunan iş ve sunum servisleri ile istemciler olarak ayrılır. İstemci desteklenen bir tarayıcıya sahiptir.