SQL Distributed Yönetim Nesneleri (SQL -DMO)

Eyl 08, 2013

SQL-DMO, SQL Server tarafından kullanılan COM tabanlı yönetim nesneleri yığınıdır. Transact-SQL ifadelerinin detaylarını gizler ve yönetim betiği (scripti) yazmak için uygundur. Grafiksel yönetim araçları SQL –DMO kullanılarak yazılmıştır.

SQL Server Agent:

SQL Server Agent, aşağıdaki yönetimsel görevleri yerine getirebilmek için SQL Server ile birleşim içinde çalışan bir servistir. 

Uyarı (Alert) Yönetimi: 

Bir iş (job) bittiği zamanki veya bir hata meydana geldiği zamanki, işlem durumu hakkında bilgi sağlar. SQL Server Agent, eventler için "WinNT application event log"u denetler ve uyarılar meydana getirir. 

Bildirim (Notification): 

Bir uyarı meydana geldiği zaman, SQL Server, bir e-posta mesajı veya bir işlem sayfası gönderebilir veya başka bir uygulama başlatabilir. Bir veritabanı veya "Transaction Log" dolu olduğunda veya yedekleme başarılı olduğunda, bu olayların meydana geldiğini gösteren bir alarm ayarlanabilir. 

Görev uygulamaları (Job Execution): 

"Job" 'lar tek adımlı işler olarak basit olabilir veya çok adımlı işlemler olarak karmaşık olabilirler. İşletim sistemi komutlarıyla, Transact SQL ile görev adımları (job step) yaratılabilir. 

Eşleme (Replication) Yönetimi:

Eşleme (Replication) veriyi veya işlemleri, bir sunucudan diğerine kopyalama işlemidir. SQL Server Agent, sunucular arasındaki veri uyumundan, değiştirilen veriyi denetlemeden, bilgiyi sunuculara kopyalamadan sorumludur.