SCCP Protokolü

Eyl 07, 2013

SCCP (Skinny Call Control Protocol) 1990'lı yıllların sonlarında Dallas-based Selsius Systems tarafından geliştirilmiştir. VoIP (Voice over IP) ağları üzerinde çalışan basit bir protokoldür. Öncelikli olarak IP telefonlar ile Cisco Unified Communications Manager arasındaki iletşimin sağlanmasında görevlidir. SCCP’nin merkezi hedefi VoIP hedefinin yükünü ve karmaşıklığını minimize etmektir.  

Ağ üzerindeki SCCP trafiğinin büyümesini ve ağ mimarisi üzerindeki etkilerini modelleyebilmek başarılı bir ağ gelişimi için hayatidir. SCCP protokolü çalıştıran pek çok cihaz ise güvenlikten çok işlevsellik bazlı üretilmiştir. Bu durum sistemi, bozuk paketlere ve direk ataklara karşı zayıf hale getirmiştir. Bu yüzden güvenliği, performansı, kararlılığı iyileştirebilmek için üzerinde çalışan farklı eklentilerle de kullanılmaktadır.

SCCP çağrılarını TCP/IP’yi kullanarak taşır. Mesajlar TCP altında taşınan mesajlar için 2000. Port kullanılır. SCCP protokolü basit ve minimal bir yapıdadır. Telefon içerisinde Cisco Call Manager tarafından kontrol edilen programlanamayan bir uç birimdir. Cisco IP telefonlar ile Cisco Call Manager arasındaki iletişimi taşıdığı basit mesajlarla sağlar. Takma adı olan ‘’Skinny’’ protokolün bu basit yapısından gelir.

SCCP IP telefondan Cisco Call Manager’a gönderilen mesajları taşır. Taşıdığı mesajların bir kısmı şöyledir; telefon periyodik olarak Cisco Call Manager’a “KeepAlive” mesajı gönderir, Cisco Call Manager’da “KeepAliveAckMessage” ile telefona karşılık verir. “AlarmMassage” networkle ilgili problemlerde gönderilir, örneğin telefon TFTP sunucusundan dosya yüklemede problem yaşadığı zaman bu mesajla karşılaşılır. Kullanıcı ahizeyi kaldırdığında ise “OnHook” mesajı Cisco Call Manager’a iletilir ve bu noktadan sonra telefona ne yapacağını söyleyen sadece Cisco Call Manager’dır. Görüşme sonlandığında ise “OnHook” mesajı SCCP ile Cisco Call Manager’a iletilir. Bu sayede Cisco Call Manager veri transferini sonlandırır, kanalları kapatır ve telefon bağlantısını keser.

SCCP’nin basit bir başlık yapısı vardır. İlk 4 byte'lık alanda mesajın uzunluğu bilgisi yer alır. 2. 4 byte'lık alan yapılabilecek eklemeler için ayrılmıştır ve kullanılmamaktadır. 3. 4 byte'lık alanda mesaj tipi belirtilir. 4. alan ise değişken boyuttadır ve SCCP mesajının kendisini içerir. Bu basit yapı paketin telefon tarafından kolayca işlenmesini sağlar. Aşağıdaki görselde bir paketin görüntüsü yer almaktadır.