Sayısal ve Analog iletişim ve İnternet Erişim Teknolojileri

Eyl 07, 2013
İletişim analog ve sayısal olmak üzere ikiye ayrılabilir. Önceleri iletişim analog iken sonrasında teknolojinin gelişmesine paralel olarak sayısal iletişim popüler olmuş ve analog iletişimin yerini almaya başlamıştır. Günümüzde ise analog iletişim neredeyse kullanılmamaktadır.

Analog İletişim

Bilgilerin ses dalgaları gibi sürekli sinyallerin modülasyonuyla iletildiği bir iletişim türüdür. Konuşma analog iletişimin en basit halidir. Klasik telefonlarda sinyaller analog gönderilir. Ayrıca bazı radyo ve televizyonlarda da analog iletişim kullanılır.

Analog İletişimin Özellikleri

  • Analog iletişim maliyeti az olan bir haberleşme tekniğidir.
  • Anolog iletişimde kullanılan bant genişliği azdır.
  • Bozulmalara oldukça duyarlıdır. Bu yüzden veri kaybı çok olur. Ayrıca bozulmalar kolay tespit edilemez.

Sayısal İletişim

Sayısal sinyaller ikili sayılarla (1 ve 0) kodlanarak uygun gerilimle aktarılır. Yani veriyi gerilim sayesinde ileten iletişim türüdür. Sayısal işaretler bir zaman aralığının bütünü yerine sadece belirli zaman anlarında tanımlanmış ve sadece belirli değerleri alabilen işaretlerdir.

Sayısal İletişimin Özellikleri

  • Maliyeti yüksektir.
  • Hızlı genlik geçişlerinden dolayı oluşan yüksek frekansın iletimi için yüksek bant genişliğine ihtiyaç vardır.
  • Bozulmalara olan duyarlılığı azdır. Veri kaybı az olur. Ayrıca veri kayıplarına yönelik hata kodlamaları yapılabildiği için hatalar onarılabilir.
  • Sayısal işaretler şifrelenebilmektedir böylece veri iletimi güvenli bir şekilde sağlanabilir. Ayrıca sayısal işaretlerin kodlanabilir olması bir haberleşme kanalında birden fazla sistemin haberleşebilmesini sağlar. 

İnternet Erişim Teknolojileri

DSL

Digitial Subscriber Line (Sayısal Abone Hattı) anlamına gelen DSL, mevcut telefon hattının daha etkili olarak kullanılması için sayısal kodlama tekniği ile geniş bant imkanı sağlar. Yani telefon hattında kullanılan bakır telefon kabloları üzerinden yüksek hızda ve kesintisiz İnternet bağlantısı sunulmasına imkan verir. Ses ve veri iletimi sırasında farklı frekanslar kullanıldığı için aynı anda hem ses hem de veri iletimi gerçekleşir. Bu şekilde iletişimin sağlanması için splitter (ayırıcı) denilen ve İnternete bağlıyken aynı anda telefon görüşmesi yapmaya olanak sağlayan ufak bir aparat takılır. Geleneksel modemler bilgisayardan gelen sayısal sinyalleri analog sinyallere, telefon hattından gelen analog sinyalleri de sayısal sinyallere dönüştürür. DSL modemleri sinyalleri çevirmez bunun yerine verileri sayısal olarak gönderir ve alır. Sinyalleri çevirmeye gerek kalmadığından veriler normal modemlerden çok daha hızlı iletilir.

Sayısal abone hatları simetrik ve asimetrik olmak üzere ikiye ayrılır. Bir hattın simetrik olması o hat üzerinde yapılan veri aktarımı sırasında verinin şebekeden kullanıcıya ve kullanıcıdan şebekeye en yüksek aktarım hızının aynı olması demektir. Asimetrik hatta ise bu veri akışı sırasında ulaşılabilen en yüksek hızlar farklıdır. Asimetrik DSL teknolojileri, veri göndermeye çok ihtiyaç duymadıklarından bireysel kullanıcılara yöneliktir. Kurum ve şirketler ise veri gönderme ve alma ihtiyaçları genelde eşit olduğundan simetrik DSL teknolojilerini tercih ederler.

DSL'in  ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - Asimetrik Sayısal Abone Hattı), IDSL (Integrated Digital Subscriber Line - Bütünleştirilmiş Sayısal Abone Hattı), VDSL (Very-High Bit-Rate Digital Subscriber Line - Çok Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı), G.SHDSL (Single-pair High-speed Digital Subscriber Line - Tek eşli Yüksek hızlı Sayısal Abone Hattı),  gibi çeşitleri vardır.

ADSL

Telefon hattının her ucuna bir ADSL modem eklenerek bilgi yerleri oluşturulur. Bir ADSL bağlantısı 3 temel iletişim kanalından oluşur.Bunlar alış kanalı (downstream), gönderiş kanalı (upstream) ve POTS (Plain Old Telephone Service - Eski Sade Telefon Hattı) kanalıdır. Alış kanalı Mbps düzeyinde genişlik sunarken, gönderim kanalı Kbps düzeyindedir. POTS, ADSL iletim ortamı üzerinden telefon görüşmelerinin aktarılması için kullanılır. Bir telefon görüşmesi için 4 Khz'lik bir frekans yeterli olmaktadır. ADSL veri kanalları 25 Khz'lik frekans aralığından başlayıp daha yüksek frekanslara çıkabilmektedir. ADSL bağlantı, hat uzunluğu, kullanılan bakır kablonun çapı ve kullanılan modemin tipine bağlı olarak 8Mbps’a kadar download, 1 Mbps’ye kadar da upload veri hızlarına olanak verir. ADSL'in ardından ADSL2 ve ADSL2+ teknolojileri geliştirilmiştir. Günümüzde daha modern bir teknoloji olan ADSL2+ kullanılmaktadır.

IDSL

ISDN (Integrated Services Digital Network - Bütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri); ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesini sağlayan bir haberleşme teknolojisidir. Bu teknolojide normal bir telefon hattı gibi bir telefon numarası çevrilip hem sayısal hem de analog hatlara ulaşım sağlanabilir. ISDN teknolojisini analog hatlardan ayıran en önemli özellik tamamen sayısal temiz bir ses kanalı sağlaması ve aynı anda veri iletimine de izin verebilmesidir. IDSL, sinyali telefon şirketindeki değişik ekipmanlar arasında yönlendirmesi dışında ISDN ile aynı teknolojiyi kullanır.

VDSL

VDSL, kısa mesafede hattın uzunluğuyla ters orantılı olarak yüksek hızlarda veri iletimi sağlayan bir teknolojidir. VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine benzemektedir fakat ADSL VDSL'e göre daha uzun mesafelerde kullanılabilir. VDSL teknolojisinin ardından geliştirilen VDSL2 teknolojisi de çok yaygın olmasa da kullanılmaya başlanmıştır.

G.SHDSL

Günümüzde kurum ve şirketlerin en çok tercih ettiği DSL teknolojisi G.SHDSL'dir. G.SHDSL 2 tel (1 çift bakır tel) üzerinden çalışır. G.SHDSL erişimi ADSL'den farklı olarak  1/1 oranında veri aktarım kapasitesine sahip bir DSL teknolojisidir yani simetriktir. Bu teknoloji üzerinden 512 Kbit - 2048 Kbit aralığında İnternet erişimi sağlanabilmektedir.

Kablo İnternet

Kablo İnternet erişimi, televizyon kablo alt yapısını kullanan bir geniş bant İnternet bağlantısıdır. Kablo üzerindeki yayın bandının bir kısmının veri iletimine ayırılması ile elde edilen kablo İnternet erişimi için özel kablo modemler gerekmektedir. Bağlantı fiberoptik ve koaksiyel kablolar aracılığıyla sağlanmaktadır ve bağlantı mesefaden etkilenmediği için İnternet hızında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Fakat bant genişliği aynı bölümdeki kullanıcılar tarafından paylaşıldığı için günün yoğun saatlerinde veri alma ve gönderme hızı düşer. Aynı anda hem dosya indirme hem de dosya gönderme işlemi yapılabilmektedir. Kablo İnternette veri alma hızı ortalama  500 - 1000 Kbps, veri gönderme hızı ise ortalama 128 – 500 Kbps olarak öngörülmektedir.

Dial-up

Bir ağa erişmek için bir modem ve telefon hattının kullanıldığı, telefon numarası çevirilerek erişimin sağlandığı bilgisayar ağı biçimine dial-up (çevirmeli ağ) denir. Dial-up ile İnternete bağlanmak için telefon ağı dışında bir altyapıya gerek yoktur. Dial-up modemler teoride 56 Kbps iletim hızına sahiptirler fakat bu hız kullanım sırasında genelde 40-50 Kbps olur. Diğer İnternet erişim teknolojileri sayısalken sadece dial-up analogtur.