Routing Table’larda Metric ve Administrative Distance

Eyl 07, 2013

Routing (yönlendirme) veri paketlerinin bir ağdan başka bir ağa gönderilmesi işlemine denir. Yönlendirmeler genellikle destination network'e (hedef ağa) bağlıdır. Routerların yönlendirme yapabilmesi, yani bir paketi hedef ağa göndermeyi başarbilmesi için routing table'ye (yönledirme tablosuna) ihtiyacı vardır.
Yönledirme tablosu iki çeşit protokol tipiyle ilgilenir:

  • Cihazlara ve ağlara arasındaki yollara mantıksal değerler veren yönlendirilmiş bir 3. Katman protokolü, örneğin IP (Internet Protocol – İnternet Protokolü).
  • Ağ, topoloji ve komşuluk bilgilerini dinamik olarak oluşturan     bir yönlendirme protokolü örneğin; RIP (Routing Information Protocol – Yönlendirme Bilgi Protokolü), OSPF (Open Shortest Path First – İlk Açık Yöne Öncelik), IGRP (Interior Gateway Routing Protocol – İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü).

Bir router en iyi yolu bulmak için sırası ile 3 değere bakar:

  • Prefix-Length (Önek Uzunluğu)

Önek uzunluğu, bir ağı tanımlamak için gereken bit sayısına denir ve en özel rotayı belirlemek için kullanılır. Daha uzun bir önek uzunluğu daha spesifik bir rotayı belirtir. Örneğin: 10.1.5.2/24 adresine gitmek istersek ve yönlendirme tablomuzda a= 10.1.5.0/24 ile b= 10.0.0.0/8 ağlarına gidiş yolları biliniyor olduğunu varsayalım.Router en öncelikli yolu bulmak için bit karşılaştırması yapar. Metrikten ve idari mesafeden bağımsız olarak en çok uyan yani “a” ağına gidiş yolu üzerinden hareket eder.

  • İdari Mesafe (Farklı yönlendirme protokolleri arasında)

Eğer routerımız birden çok yönlendirme protokolü çalıştırıyorsa idari mesafe burada devreye girer. Burada elde edilen sayının düşüklüğüne göre hangi protokole güvenileceğini belirtir ve o yönlendirme protokolünün belirttiği yoldan ilerlenir.  

Protokoller İdari Mesafe Değerleri
 Connected 0
 Static
1
 EIGRP Summary
5
 External BGP
20
 Internal EIGRP
90
 IGRP
100
 OSPF
110
 IS-IS
115
 RIP
120
 External EIGRP
170
 Internal BGP
200
  • Metrik (Bir yönlendirme protokolü içinde)

Metrik bir yönlendirme protokolü içinde yönlendiriceye en iyi yolu seçmesini sağlar. Metrik hesaplanması protokolden protokole göre farklılık gösterir. RIP protokolü geçtiği router sayısına (hop count) , IGRP veya EIGRP delay (gecikme) ve bandwidth (bant genişliği) gibi değerlere, OSPF maliyete (10^8/bant genişliği) bakarak metrik hesaplamalarını yapar. Metrik değerlerinde en düşük olan sayı kendi protokolü içinde en öncelikli olarak seçilecek yoldur ve bu yol yönlendirme tablosuna yazılır. Eğer bir ağa gidecek birden fazla yol bulunur ve bunların metrikleri aynı ise router bu yollar arasında load-balancing (yük dengeleme) yapar.

IGRP’de metrik hesaplanırken bant genişliği, load (yük), reliability (güvenilirlik), delay (gecikme), MTU (Maximum Transmission Unit – Maksimum İletim Birimi) kullanılır. Bunun yanı sıra K1, K2, K3, K4 ve K5 gibi 5 tane kat sayıya sahibizdir. Metrik = [K1*Bant Genişliği + (K2 * Bant Genişliği)/(256- Yük)+ K3 * Gecikme]* [K5/(Güvenilirlik+K4)] şeklinde hesaplanır. Buradaki K değerleri sabit sayılardır ve değiştirilebilirler. Böylece metriklerimizde değiştirilebilir.

OSPF’de metrik hesaplaması 10^8 bant genişliği baz alınarak yapılır. Örneğin; 10M bir ethernet hattından geçmek için metrik 10^8 / 10^7 = 10’dur. Burada da referans bant genişliği olan 10^8’i değiştirerek metrik değerlerimizi değiştirebiliriz.

RIP’de metrik hesaplanması bir adrese giderken geçilen yönlendirici sayısına göre değişir. Kaç tane yönlendiriciden geçtiyse metriği o kadar artar. RIP’de metrik değiştirilmesi istenirse “#offset-list sayı in|out offset” şeklinde metrik arttırılıp azaltılabilir.