Route Redistribution (Yol Tekrar Dağıtımı)

Eyl 07, 2013

Basitlik ve yönetim kolaylığı açısından ağlar arası ve çevresinde tek bir yönlendirme protokolü kullanmak tercih edilir. Maalesef bu her zaman mümkün olmayabilir. Sonucunda da çoklu protokol çevreleri ortak bir çatı altında toplanır.

Yol Tekrar Dağıtımı yolların bir yönlendirme protokolünden başka bir yönlendirme protokolüne tanıtılmasına imkan sağlar. Tekrar dağıtılan rotaları alan yönlendirme protokolü genelde bunları “external" (harici) olarak işaretler. Dışsal rotalar çoğunlukla yerel kaynaklı rotalardan daha az tercih edilir.

İki yönlendirme etki alanı arasında en az bir tekrar dağıtım noktası (redistribution point) gereklidir. Bu cihaz aslında her iki yönlendirme protokolünü de çalıştırır. Bunun sonucunda aşağıdaki örnekte gözüken tekrar dağıtımı gerçekleştirebilmek adına RouterB’de çalışan birer EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol - Geliştirilmiş Dahili Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) ve OSPF (Open Shortest Path First - İlk Açık Yöne Öncelik) süreci olmalıdır.

 

Bir yönlendirme protokolünden aynı tip bir yönlendirme protokolüne tekrar dağıtım yapmak da mümkündür (Örneğin eşsiz process ID'lerle (işlem kimlikleriyle) ayırt edilen iki farklı OSPF etki alanı). Statik rotalar ve bağlı arayüzler de yönlendirme protokolüne tekrar dağıtılabilir.

Rotalar ancak yönlendirme tablosunda (routing table) bulunuyorlarsa tekrar dağıtılabilir. Basitçe topoloji veritabanında bulunan rotalar (EIGRP Feasible Successor gibi) tekrar dağıtılamazlar.

Yol Tekrar Dağıtımı gerçekleştirilirken yönlendirme metrikleri karar aşamasında anahtar sayılır. IGRP (Interior Gateway Routing Protocol - Dahili Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü) ve EIGRP istisnaları dışında her yönlendirme protokolü eşsiz bir metrik kullanır. Yerleştirici protokol tarafından dağıtılan rotalar elle alıcı protokolün anlayacağı şekilde etiketlenmek zorundadır. Dağıtım yapılırken metrik değerleri elle girilmezse kullanılacak varsayılan metrik değerlerinin tablosu aşağıdadır. Tabloda iç metrik olarak gösterilen değer, dağıtım yapan router'dan (yönlendiriciden) dağıtım yapılacak yönlendiriciye kadar hesaplanan değer ile hedefe ulaşmak için duyurulan değerin toplamıdır.

Kaynak

Hedef
  RIP EIGRP
OSPF ISIS
Bağlı
 1 İç metric
20 (E2)
 0
Statik  1 İç metric
20 (E2)
 0
RIP   Sonsuz
20 (E2)
 0
EIGRP Sonsuz   20 (E2)
 0
OSPF Sonsuz
Sonsuz
   0
ISIS Sonsuz
Sonsuz
20 (E2)
 

Örnek olarak GNS3 programı üzerinde aşağıdaki topoloji ayarlanmıştır.

Topolojide R1 yönlendiricisinin arkasında EIGRP, R3 routerının arkasında OSPF kullanıldığı varsayılmıştır. Burada önemli olan noktalar:

  • EIGRP’ye OSPF öğretilirken metrik değeriyle birlikte öğretilmeli; (redistribute ospf 1 metric 100 100 100 100 1500) "metric"ten sonra girilen değerler sırasıyla bant genişliği (bandwith), gecikme (delay), güvenilirlik (reliability), yük (load) ve MTU (Maximum Transmission Unit - Maksimum İletim Birimi) değerleridir.
  • OSPF’e EIGRP öğretilirken "subnets" parametresi girilmeli; (redistribute eigrp 100 subnets) aksi takdirde OSPF’e tekrar dağıtım yapıldığında sadece "classful" ağ bilgisi öğretilecektir.
  • OSPF kullanılan yönlendiricinin (R3) arayüzlerinde "point-to-point" komutu girilmeli; (ip ospf network point-to-point) aksi takdirde arayüzler duyurulurken girilen alt ağ maskesi yerine /32’lik alt ağ maskesi gösterilir.

şeklinde sıralanabilir.

OSPF'e dağıtım yapılırken girilen "metric-type" seçeneğinde type 2 (2. tip) seçilirse OSPF metriği olarak sadece dağıtım yapılan yönlendiriciye kadar olan yolda hesaplanan metrik öğretilir. Type 1 (1. tip) seçilirse OSPF metriği olarak 2. tipte hesaplanan metrik ile OSPF kullanılan alandaki hedefin dağıtım yönlendiricisiyle arasındaki metrik hesaplanıp toplanarak elde edilir.

Yönlendiricilerin yönlendirme yapılandırması aşağıdaki gibidir.

R1(config)#router eigrp 100
R1(config-router)#network 10.0.0.0 0.255.255.255
R1(config-router)#no auto-summary

R2(config)#router eigrp 100
R2(config-router)#network 10.10.0.0 0.0.0.255
R2(config-router)#no auto-summary
R2(config-router)#redistribute ospf 1 metric 100 100 100 100 1500
R2(config-router)#exit
R2(config)#router ospf 1
R2(config-router)#network 10.20.0.0 0.0.0.255 area 0
R2(config-router)#redistribute eigrp 100 subnets metric-type 2 metrics 30

R3(config)#router ospf 1
R3(config-router)#network 10.0.0.0 0.255.255.255 area 0