PRTG Kurulumu ve Kullanımı

Eyl 07, 2013

PRTG (Paessler Router Traffic Grapher - Paessler Yönlendirici Trafiği Grafikleyicisi), Windows işletim sistemi üzerinde ağ yöneticileri için hazırlanmış bir gözlemleme (monitoring) yazılımıdır. PRTG temel olarak ağ cihazlarının bant genişliği kullanımını gözlemlemek için kullanılsa da bellek, CPU (Central Processing Unit - Merkezi İşlemci Birimi) değerlerini gözlemlemek için de kullanılabilir. PRTG’de sık kullanılan sistem, ağ servis ve protokollerini gözlemlemek için (Ping, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol - Basit Posta İletim Protokolü), FTP (File Transfer Protocol - Dosya İletim Protokolü) vb.) için 115’ten fazla sensör bulunmaktadır. PRTG'de sistemde meydana gelebilecek herhangi bir alarm durumunda kullanıcı e-posta, kısa mesaj, çağrı ya da diğer yöntemlerle uyarılabilir. İstenen zaman aralıklarındaki kayıtlar, sistemin düştüğü zamanlar programın veritabanına kaydedilerek kullanıcıya sistem hakkında genel bir bakış açısı sağlamaya yardımcı olur. PRTG'nin 9. sürümünden itibaren IPv6 (İnternet Protocol version 6 - İnternet Protokolü versiyon 6) cihazlar da gözlemlenebilmektedir.

Aşağıda PRTG programının (9.1 versiyonu) kurulum aşamaları anlatılmıştır.

  1. http://www.paessler.com/prtg/download adresinden program indirilir.

  2. Eğer programın Trial (tüm özellikleri içeren 30 günlük deneme sürümü) kurulmak istenirse deneme sürümü için lisans anahtarı istenebilir.

  3. Kurulum dosyası indirildikten sonra kuruluma başlanılır. Next (İleri)  tuşuna basılarak devam edilir.



  4. Lisans sözleşmesi kabul edilerek Next (İleri) tuşuna basılır.




  5. Programın kurulacağı dosya yolu belirtilerek Next (İleri) tuşuna basılır.



  6. Bu aşamada programın kurulması beklenerek herhangi bir tuşa basılmaz.



  7. Bu aşamada programın hangi versiyonunun kurulacağı seçilir. Programın Freeware (ücretsiz), Trial (Tam sürümün tüm özelliklerini içeren 30 günlük deneme versiyonu) ve Commercial (Ücretli tam sürüm) olmak üzere 3 farklı kurulum seçeneği vardır. Ücretsiz sürüm 10 taneye kadar sensöre izin verdiğinden bu dokümanda Trial versiyonu seçilmiştir.



  8. Bu aşamada daha önce e-posta adresine gönderilen "kullanıcı adı" ve "lisans anahtarı" bilgisi girilir ve Next (İleri) tuşuna basılır.




  9. Bu aşamada Admin hesabı bilgileri ve sistemdeki herhangi bir alarm durumunda uyarının gönderilceği e-posta adresi yazılır. Bunun yanında "Standalone" ve "Cluster" olmak üzere iki ayrı seçenek bulunur. Standalone Mode'da tek sunucu üzerinden sistem gözlenir. Cluster Mode ise daha profesyonel kullanım için oluşturulan bir seçenektir. Cluster Mode'da sistem birden çok sunucu tarafından gözlemlenebilir. Bu dokümanda Standalone Mode seçilerek kuruluma devam edilmiştir.




  10. Bu aşamadan sonra kurulum tamamlanır. Next (İleri) tuşuna basılır ve programın İnternet arayüzü açılır.




  11. İnternet arayüzünü kullanmak için giriş yapılır. Programa ilk girişte "defaut login" seçeneği kullanılır. Daha sonradan kullanıcı adı ve şifresi değiştirilebilir.




  12. İnternet arayüzüne girildikten sonra ekrandaki seçeneklerden istenenler gerçekleştirilir. Sensör eklemek için Add Sensor(s) Manually (Elle Sensör Ekle) seçeneğine tıklanır.



  13. Ekrana gelen menüde yeni bir cihaz oluşturmak için Create a New Device (Yeni bir cihaz oluştur), var olan bir cihaza sensör eklemek için de Add sensor to an existing device (Var olan bir cihaza sensör ekle) seçeneği işaretlenip Continue (Devam Et) tuşuna tıklanır. Bu aşamada var olan bir cihaza sensör eklenerek devam edilecektir.



  14. Bu aşamadaki ekrana sensör çeşitlerinin seçilebileceği bir liste gelir. Örnek olarak Windows işletim sistemi üzerinde çalışan ve seçilen Ağ Bağdaştırıcısı (Network Card) üzerindeki Bant genişliği ve trafiği (Bandwidth/Traffic) gözlemleyen bir sensör oluşturulacaktır.



  15. Bu aşamada ekrana var olan ağ bağdaştırıcılarını listesi gelir ve istenen bağdaştırıcı seçilir ve bu şekilde ilgili sensör eklenmiş olur.




  16. Ana sayfadaki Sensors seçeneğinden oluşturulmuş sensörlerin listesi görülebilir.




  17. İlgili sensörün üzerine çift tıklandığında ağ bağdaştırıcısı hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilir.



  18. Menüdeki Live Data (Anlık Veri) seçeneğine tıklanarak ilgili bağdaştırıcı üzerinden geçen trafik anlık olarak gözlemlenebilir.