Kablosuz Ağ Modları

Eyl 07, 2013
Kullanıcılara hareket serbestliği; ağ yöneticilerine, kurulumda ve yönetimde kolaylık sağlayan  kablosuz ağ teknolojisi Ad-hoc ve Infrastructure modları olmak üzere temelde iki modda çalışır.
 
Ad-hoc Modu:

Ad-hoc modu sayesinde iki kablosuz ağ cihazı arasında bir birleştiriciye (Access Point) ihtiyaç duyulmadan makineden makineye (peer to peer) haberleşme sağlanır. Teknik olarak Independent Basic  Service Set (IBSS) olarak da nitelendirilen Ad-hoc modu ile bağlantı paylaşımı yapılarak bir bilgisayarın, internet bağlantısı olan başka bir bilgisayar üzerinden internete çıkması da mümkün kılınabilmektedir. 

Infrastructure Modu:

Infrastructure modunda kablosuz ağ cihazları, aradaki bir birleştirici (Access Point) vasıtasıyla haberleştirilir. Teknik olarak Basic Service Set (BSS) olarak nitelendirilen Infrastructure modu Ad-hoc moduna göre daha karmaşık bir yapıda çalışır ve kablosuz ağ istemcileri birbirleriyle doğrudan konuştuklarını düşünseler de tüm paketler birleştirici (Access Point) tarafından iletilir. Bu modda ağ dışından herhangi bir kablosuz ağ cihazı tarafından dinlenebilme sorunu, WEP ya da WPA şifreleme protokolleri ile iletişim şifrelenerek ortadan kaldırılabilir.

Ad-hoc ve Infrastructure modlarının karşılaştırılması:

  • Ad-hoc modu bir birleştirici (Access Point) kullanımı gerektirmediğinden geçici küçük bir ağ kurma konusunda kolaylık sağlar. Infrastructure modunda birleştiricinin (Access Point) geniş bir bölgeyi kapsama alanına alabilmesi özelliğinden faydalanılmış olur. Oysa Ad-hoc modunda sınırlı bir bağlantı (az sayıda bilgisayar arasında) söz konusudur.
  • Ad-hoc modunda paketler birleştiriciler (Access Point) vasıtasıyla taşınmadığından performans yüksektir; fakat bu durum az sayıda kullanıcı için geçerlidir. Çok sayıda kullanıcı içeren kablosuz ağlarda infrastructure modunda daha yüksek performans sağlanır.
  • Ad-hoc modunda ağ topolojisi değişkenlik gösterebildiğinden, sistemde öncelikli olarak bağlantının devamlılığı esas alınır. Bu  modda topoloji değiştiğinde veri iletimi ve veri iletim mesafesi konusunda beklenmedik değişiklikler oluşabilir. Infrastructure modunda ise bu biçimde sorunlarla daha az karşılaşılır.
  • Birçok bilgisayardan meydana gelen bir Ad-hoc ağında,bilgisayarlar haberleşmek için aynı frekans aralığını kullanacağından dolayı girişim miktarı artar ve iletişim performansı düşer. Infrastructure modunda bu sorunlar en aza indirgenir.
  • Ad-hoc modunun yönetimi ve güvenliğinin sağlanması merkezi bir cihazın yokluğundan dolayı zordur. Ağ yöneticisinin performansı ölçebilmesi ve güvenlik önlemlerini gerekli biçimde alabilmesi mümkün değildir. Infrastructure modu yönetim ve güvenlik açısından daha kullanışlıdır.
  • Az sayıda kullanıcı için Ad-hoc modunun maliyeti daha düşüktür. Çok sayıda kullanıcı için ise Infrastructure modu daha ucuza malolur.