İntranet (İç Ağ) ve Extranet (Dış Ağ)

Eyl 07, 2013

İntranet (İç Ağ)

İntranet, işyerlerinde çalışanlar arası iletişimi sağlamak ve bilgi paylaşmak amacıyla kullanılan özel bir iş ağıdır (network). Esas olarak, İntranet işyerinin kendi özel Web sitesidir; İnternet ile aynı network protokollerini  ve aynı altyapıyı kullanır. Genellikle  TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol – Gönderim Kontrol İletişim Kuralı/İnternet İletişim Kuralı) tabanlıdır ve yetkisiz kullanıcılardan  bir firewall (güvenlik duvarı) ile korunur. Bu güvenlik tedbiri sayesinde çift yönde iletişim trafiği kontrol edilir ve iç ağın korunması sağlanır. İntranetler, çalışanlar arası var olan iletişimi geliştirir ve ortak bir depolama alanı sağlar. Ayrıca kullanıcıların şirket verilerine, sistem bilgilerine  ve e-postalarına kolaylıkla erişimlerini sağlar. İntranetler, İnternet üzerinden kolaylıkla erişilebilir olduklarından şirket çalışanları, bir tarayıcı (browser) ile herhangi bir yerden İntranete ulaşabilirler. Bu durum, küçük işletmelere de esneklik ve kontrol olanağı sağlar. Microsoft Office gibi yazılımların içerisinde bulunan özellikleri birleştiren İntranetler de mevcuttur. Bu İntranetler, online (çevrim içi) ofisler veya Web ofisleri olarak bilinir. Bir Web ofis kullanmak, şirket çalışanlarının bilinen tarayıcı özelliklerini kullanarak iş bilgilerini düzenlemelerini ya da doküman ve takvimleri paylaşmalarını sağlar.



Yönetimsel takvimler, acil prosedürler, toplantı dokümanları, iç  kurul üyelikleri ile ilgili prosedürler, ortaklarla yapılan iş planları, müşteri listeleri, marka rehberleri, çalışanların görev durumları, yıllık finans raporları, şirket içi performans bilgileri, virüs uyarıları, donanımsal sorunların çözümler için ip uçları, yazılım ve ağ yönetimi, email ve internet yönetimi ile ilgili kurallar (policies), çevrim içi eğitim ve kurs desteği, pazarlama ile ilgili rakip Web sitelerin bağlantıları, sunumlar, insan kaynakları planları, yıllık gider formları İntranetlerde bulunan içeriklerdir.

Extranet (Dış Ağ)

Extranet şirket çalışanlarının dışarısı ile işbirliği ve iletişimini sağlayan özel iş ağıdır. Extranet, iş ilişkilerini geliştirmek ve yönetmek konusunda çok önemli rol oynar. Extranetler Intranetler ile benzerdir fakat Extranetlerde iş partnerleri, önemli müşteriler, tedarikçiler gibi seçili kullanıcılara dışarıdan erişim izni verilmiştir. Extranet kullanıcıları dikkatle seçilmiş bir gruptan oluşur ve  kullanıcılara güvenlik açığı verilmemeye özen gösterilir. Extranetleri güncel tutmak için gerekli kaynaklar vardır, bu durum şirket çalışanlarının içerik yönetim yazılımı hakkında eğitimli olmasını gerektirir.



Extranetlerde ayrıca EDI (Electronic Data Interchange – Elektronik Veri Değişimi) kullanarak büyük boyutta veri değişimi, çevrim içi sipariş, ticaret partnerlerinin siparişlerini izleme ve yönetme, düşük maliyetle müşterilere çevrim içi doküman sunma, ürün haberlerini şirket ortaklarıyla paylaşma gibi özellikler vardır.

Extranet-İntranet Karşılaştırması

  Extranet  İntranet 
Erişim  Anlaşmayla  Özel 
Kullanım  İş ortakları için  Şirket çalışanları için
Bilgi  Paylaşılan sektör konusuna özel  Şirkete özel