IGRP ve EIGRP Protokolleri

Eyl 07, 2013

IGRP (Interior Gateway Routing Protocol - Dahili Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü)

IGRP Cisco tarafından geliştirilmiş bir uzaklık vektörü protokolüdür. Cisco tarafından geliştirildiği için bu protokolü kullanan cihazların Cisco olması gerekmektedir. Temel olarak RIPv1’de bulunan bazı eksikleri gidermek ve Cisco firmasının kendisine ait bir protokolü olması amacıyla geliştirilmiştir. RIP (Routing Information Protocol - Yönlendirme Bilgi Protokolü) gibi uzaklık vektörü algoritmalarını kullanır ve RIP’in özelliklerinin üstüne bir kaç ekleme yapılmasıyla oluşturulmuştur. IGRP de RIP gibi sınıfsal (classful) bir protokoldür.

IGRP’de olabilecek en büyük "hop count" (basamak sayısı - paketin ulastigi yönlendirici sayisi) değeri 255’dir ve basamak sayısı değeri sadece 15 olan RIP’e göre oldukça önemli bir gelişmedir. Bununla birlikte yönlendirme metriği olarak kullanılan tek özellik hop sayısı değildir. RIP’den farklı olarak IGRP, hat gecikmesi, bant genişliği, güvenilirlik ve yük durumunu da metrik olarak kullanır. Bu durum ağ yöneticilerine büyük bir esneklik sağlar. Ağın özelliğine göre ağ yöneticisi metrik olarak uygun değerleri kullanabilir. Yönlendiriciler metrik hesabı yaparken seri arayüzlerindeki band genişliği değerini anlamazlar, sabit olarak verilen değeri kullanırlar. Eğer sabit değer verilmemişse varsayılan olan 1.5 Mbit degeri kullanılır.

RIP ve IGRP arasındaki en büyük fark "autonomous system" -  otonom sistem (AS) adı verilen numaradır. IGRP’de aynı AS numarasına sahip yönlendiriciler iletişim kurabilir.

IGRP’nin Özellikleri

AD (Administrative Distance - Yönetimsel uzunluk): Yönlendiricinin  komşu yönlendiriciye ulaşması için gereken yolların numaralandırılarak sıralandırılmasıdır.  Değeri 100’dür. Bir yönlendirici üzerinde RIP ve IGRP kullanılırsa en iyi yol seçiminde IGRP protokolünün seçimine göre hareket edilecektir. Çünkü RIP’ın AD değeri 120’dir.

  • Güncelleme Süresi (Update Timer): Güncellenme mesajlarının gönderilme zamanıdır. 90 sn’dir.
  • Geçersiz olma Süresi (Invalid Timer): Bir yönlendirmenin geçersiz hale gelme süresidir. 270 sn’dir.
  • Basılı tutma Süresi (Hold down Timer): 280 sn’dir.
  • Silinme Süresi (Flush timer): Bir yönlendirmenin yönlendirmenin tablosundan silinme süresidir. 630 sn’dir.
  • VLSM (Variable Length Subnet Masking - Değişken Uzunluklu Alt Ağ Maskelemesi) desteği yoktur.

Aşağıdaki örnekte AS numarası 1 olan bir sistemde yönlendiriciye 160.75.5.17 ağı tanıtılmıştır.

RouterA(config)#router igrp 1
RouterA(config-router)#network 160.75.5.17

EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol – Artırılmış Dahili Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü)

EIGRP Cisco tarafından IGRP protokolünün yetersiz kalmaya başlamasıyla geliştirilmiş birçok yönden IGRP protokolüne benzemesine rağmen, geliştirilmiş özellikleri sayesinde Cisco cihazların oluşturduğu ağlarda oldukça tercih edilen bir protokoldür. Bu protokol aynı anda Uzaklık Vektörü ve Hat Durumu protokollerinin özelliklerine sahip olduğu için Hybrid (Melez) olarak da adlandırılmaktadır.

EIGRP’de olabilecek en büyük "hop count" (basamak sayısı - paketin ulastigi yönlendirici sayisi) değeri 224’dir. EIGRP metrik hesaplarken IGRP gibi hat gecikmesi, bant genişliği, güvenilirlik ve yük durumunu metrik olarak kullanır. Buna ek olarak MD5 kripto algoritması kullanılarak yönlendiriciler arasında şifreli kimlik doğrulama ile güvenlik artırılabilir.
Bu protokolun getirdiği en önemli avantajlardan birisi alternatif yollar arasında yüksek bir geçiş hızı sunmasıdır. EIGRP protokol algoritması olarak DUAL (Diffusing Update Algorithm – Yayılma Güncellemesi Algoritması) algoritmasını kullanır. Bu algoritmayla yönlendirme hesaplanır ve bir problem oluşması durumunda önceden hesaplanmış yedek yönlendirmeye geçer. Diğer yönlendirme protokollerinde böyle bir özellik söz konusu değildir. Bu özellik EIGRP’ye büyük bir hız kazandırır.

Bu protokolün IGRP’den en önemli farklarından birisi IGRP gibi periodik bir güncelleme yapmamasıdır.  Yönlendirme tablosunda bir değişiklik olduğu zaman ise bütün tablo değil, yalnızca değişiklik olan kısmı diğer yönlendiricilere gönderilir ve bant genişliği en az şekilde kullanılarak ağ trafiği hızlandırılır.

EIGRP’de komşu yönlendiricilere bütün ağ bilgileri gönderilmez. Hello paketi adı verilen paketler sayesinde komşu yönlendiricinin durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Kendisine "Hello" paketi gelen yönlendirici cevap olarak "unicast" (başbaşa) olarak "acknowledgement" (alındı) adı verilen paketi gönderir ve buna bağlı olarak yönlendirme tablosu güncellenir. Bu işlemler gerçekleştirilirken Cisco tarafında geliştirilmiş RTP ( Reliable Transport Protocol – Güvenilir Taşıma Protokolü) protokolü kullanılır. Ağ topolojisinde herhangi bir değişiklik yapılınca (yeni bir yönlendirici eklenmesi gibi) Query (Sorgu) adı verilen güncelleme paketlerini kullanarak RTP protokolü sayesinde yeni eklenen yönlendirici hızlı bir biçimde yönlendirme tablosunu oluşturabilir.

EIGRP’nin Özellikleri

  • AD (Administrative Distance -Yönetimsel uzunluk) değeri 90’dır.
  • VLSM desteği vardır.
  • IP, IPX, AppleTalk protokollerini desteklemektedir.
  • Auto Summarization (Otomatik Özetleme) özelliğine sahiptir.
  • EIGRP protokolü Sınıfsız (classless) çalışır.

Aşağıdaki örnekte AS numarası 1 olan bir sistemde yönlendiriciye 160.75.5.17 ağı tanıtılmıştır.

RouterA(config)# router eigrp 1
RouterA(config-router)# network 160.75.5.17