IEEE 802.11s Protokolü

Eyl 07, 2013
802.11 Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE/EEME)'nin kablosuz yerel ağ protokollerini içeren standardıdır. Bu protokollerden bazıları 802.11a, 802.11b ve 802.11g' dir ve şu anda evlerde, işyerlerinde ve bazı kuruluşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 802.11s de bu standartlardan biridir ama şu an taslak halindedir. 802.11s, 2.4gHz ve 5gHz frekans bandında çalışır.

802.11s topoloji olarak kablosuz örgü ağı (wireless mesh network) topolojisini kullanır. Bu topoloji istemcilerin birbiriyle birden çok bağlantı kurduğu topolojidir. İstemciler ağda bulunan diğer istemcilerden sadece birine bağlanmak zorunda değildir, birden çok istemci ile aynı anda iletişim kurabilirler. Ağa bağlanmak isteyen bir istemcinin, ağa direkt erişimi olan istemcilerden herhangi birinin kapsama alanında bulunması ya da ağa dolaylı erişimi bulunan bir istemcinin kapsama alanında bulunması yeterlidir. Bu nedenle örgü ağları normal kablosuz ağlara göre daha kullanışlı ve sağlamdır. Herhangi bir örgü düğümü çalışmaz hale geldiğinde diğer düğümler birbirleriyle direkt olarak ya da birbirleri üzerinden dolaylı olarak haberleşebilirler.

Kablosuz örgü ağları genelde örgü istemcileri (mesh clients), örgü yönlendiricileri (mesh routers) ve ağ geçitlerinden (gateways) oluşur. Örgü istemcileri, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar veya başka bir kablosuz cihaz olabilir. 


802.11s standardı, kablosuz ağ modlarının ikisini, Ad-hoc Modunu (erişim noktası modu) ve Infrastructure Modunu(altyapı modu) kullanır. 
Ad-hoc modunda iki kablosuz ağ cihaz bir birleştiriciye (Access Point) ihtiyaç duymadan makineden makineye (peer to peer) haberleşebilir. Teknik olarak  IBSS (Independent Basic Service Set - Bağımsız Temel Sevis Takımı) olarak da nitelendirilen Ad-hoc modu ile bağlantı paylaşımı yapılarak bir bilgisayarın, İnternet bağlantısı olan başka bir bilgisayar üzerinden İnternete çıkması mümkün kılınabilmektedir.
"Infrastructure Modu"nda ise kablosuz ağ cihazları, bir birleştirici (Access Point) vasıtasıyla haberleştirilir. Teknik adıyla BSS (Basic Service Set - Temel Sevis Takımı) olarak nitelendirilen "Infrastructure modu" "Ad-hoc modu"na göre daha karmaşık bir yapıda çalışır ve kablosuz ağ istemcileri birbirleriyle doğrudan konuştuklarını düşünseler de tüm paketler birleştiriciye (Access Point) gelir ve sonrasında birleştirici (Access Point) tarafından iletilir.
Bu özelliklerden dolayı 802.11s standardında, istemcilerin birbirleri arasında iletişiminde "Ad-hoc Modu", İnternete çıkan son istemcide ise "Infrastructure Modu" kullanılır.
Sonuç olarak 802.11s standardı normal kablosuz standartlarının kapsama alanından daha geniş bir alanda kullanılabilir. Ayrıca erişim noktası (Access Point) ihtiyacı olmadığından maliyeti de daha düşüktür.



Örgü Kapısı (Mesh Portal): İnternete doğrudan erişimi bulunan cihazdır.
Örgü Noktası (Mesh Point): Sadece örgü yayınını iletmek için kullanılan cihazlardır.
Örgü Erişim Noktası (Mesh Access Point): Son kullanıcının ağa erişimi için yayın yapan cihazlardır.
İstasyon (Station): Ağa erişmek isteyen herhangi bir cihazdır.

Devam Eden Problemler

  • Yönlendirme Döngü Problemi
    Yönlendirme sırasında oluşan döngü problemi hala çözümlenemedi.
  • Kimlik Doğrulaması ve Güvenlik Problemi
    802.11s protokolü ile çok büyük ve karmaşık ağlar kurulacağından dolayı “çevreleme sunucusu (radius server)” gibi bir güvenlik merkezinden tek bir merkezden güvenliği sağlamak ağa ciddi bir yük bindirir. Her düğümde güvenliğin sağlanması için kontroller yapılması ise düğümlere ciddi şekilde kaynak harcatır. Bu problemin çözülmesi için hala çalışmalar devam etmektedir.
  • Kanal Seçimi Problemi
    Bir örgü noktası birbirine yakın iki örgü noktası ile bağlantısını aynı kanal üzerinden kurduğu durumda birine göndereceği veriyi diğerine gönderebilir. Kanal seçiminin dinamik bir şekilde yapılamaması devam eden bir problemdir.
  • Girişim Problemi
    802.11s protokolü ile aynı lisanssız frekans bandlarında çalışan başka cihazlar mesh ağındaki sinyal kalitesini bozabilmektedir.