G.SHDSL

Eyl 07, 2013
DSL (Digital Subscriber Line - Sayısal Abone Hattı) teknolojisinde çevirmeli bağlantı (dial-up) teknolojisinden farklı olarak sayısal haberleşme tekniği kullanıldığı için yüksek hızda veri alışverişine olanak sağlanır. Analog haberleşme temeline dayandırılmış çevirmeli bağlantı teknolojisinden sonra sayısal bir kipleme tekniği kullanılan DSL İnternet bağlantısı, sağladığı yüksek veri akışı kapasitesi sayesinde kullanım talebi görmeye başlamıştır. DSL İnternet erişim teknolojisi;
  • ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - Eş zamansız Sayısal Abone Hattı)
  • SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line - Eş zamanlı Sayısal Abone Hattı) 
  • SHDSL (Symmetric High-Bit-Rate Digital Subscriber Line - Eş zamanlı Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) 

gibi değişik sürümlere sahiptir.

SDSL kiplemesinin gelişmiş bir sürümü olan SHDSL kipleme tekniği Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, ITU-T (International Communication Union), tarafından standartları belirlenerek Şubat 2001'de Küresel Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı, G.SHDSL (Global Symmetric High-Bit-Rate Digital Subscriber Line), adını almıştır (G.991.2). G.SHDSL genel olarak gönderim ve alım olmak üzere iki yönlü yüksek veri akış hızı gerektiren iş alanları için tasarlanmıştır. Belirlenen iki nokta arasında veri göndermek ve almak için bir çift burkulmuş bakır kablo ile 3000 metreye kadar 2 Mbps gibi geniş bir bant aralığı sağlayan ve FEC (Forward Error Correction - İletim Hata Doğrulaması) gecikmesinin 1.2 ms (milisaniye) gibi bir değer alabildiği bu teknoloji ile Web, e-posta ve oyun  sunucusu, video konferans bağlantısı, uzaktan öğrenme ve VoIP (Voice over Internet Protocol - İnternet İletişim Kuralı Üzerinden Ses), sağlayıcılarının kurulabilmesine olanak sağlanır.

Aşağıdaki tabloda kullanım amacına göre daha uygun bağlantı şekli görülmektedir.
 
 Kullanım Amacına Göre Uygunluk  
 ADSL  G.SHDSL 
 Web ve E-posta Sunucusu  -  +
 Oyun Sunucusu  -  +
 Surf, Chat (Sohbet), E-posta alma Gönderme, Basit Online Oyunlar  +  +
 MP3, Video Download (Veri Alım)  +  +
 Video Konferans, E-öğrenme  -  +
 Voice Over IP (İnternet Protokolü Üzerinden ses aktarımı)  -  +

Eş zamanlı çalışan SHDSL teknolojisinin daha iyi ele alınabilmesi açısından eş zamansız işleyen bir DSL kiplemesi olan ADSL ile karşılaştırılırsa;
  • ADSL teknolojisinde FEC gecikmesi 20 ms olabilirken bu deger G.SHDSL kipleme tekniğinde 1.2 ms değerinin altına düşebilmektedir ki bu durum sayısal ses iletimi ve gerçek zamanlı video konferansları için çok uygun bir gecikme zamanıdır.
  • ADSL kiplemesi için veri gönderim hız sınırı veri alım hız sınırından çok daha düşüktür ve yaklaşık olarak bu oran 1/4'tür. Yani 2 Mbps'lik bir veri alma hızı için 512 Kbps'lik bir veri gönderim hızı söz konusudur.
  • ADSL, eş zamansız bir kipleme tekniği olması sebebiyle  veri alım hızı ve veri gönderim hızı birbiri tarafından olumsuz yönde etkilenirler yani İnternet erişimi hızı yapılan veri gönderim ve veri alım tarafından paylaşılır. SDSL kipleme tekniği ile bu durum veri gönderim ve veri alım sınır hızlarında eksiltilme olmadan birbirlerine eşitlenerek aşılmıştır. Diğer bir deyişle 2 Mbps'lik bir veri alım üst sınırı için 2 Mbps'lik bir veri gönderim üst sınırı sağlanmış, ayrıca veri alımı ve gönderimi hızları birbirlerini etkilemez hale getirilmiştir.
  • SHDSL İnternet bağlantı seçeneğinde burkulmuş kablo çifti sayısı 2'ye çıkarılarak veri aktarım hızı iki yönlü olarak iki katına çılarılabilir.

Gürültü ve kablo karakterlerine göre performans değişikliği gösteren simetrik DSL teknolojilerin karşılaştırılması:

Çoğu SDSL sistemleri 2 ikili 1 dörtlü , 2B1Q (2 binary 1 quarternary), kiplemesini bir çift burkulmuş bakır tel üzerinde kullanırlar.




ITU-T tarafından standartları belirlenen DSL teknolojileri:

  • G.991.1-HDSL transceivers (HDSL alıcı verici)
  • G.991.2-SHDSL transceivers (SHDSL alıcı verici)
  • G.992.1-ADSL transceivers (ADSL alıcı verici)
  • G.992.2-ADSL transceivers (ADSL alıcı verici)
  • G.992.3-ADSL2
  • G.992.4-splitterless ADSL2 (dallandırıcısız ADSL2)
  • G.992.5-ADSL transceivers - ADSL2+ (ADSL alıcı verici)
  • G.993.1-VDSL
  • G.993.2-VDSL2