Güncelleştirilmiş Windows XP CD'si Hazırlanması

Eyl 07, 2013

Service Pack 2'nin Ekim 2004'te yayımlanmasından sonra Microsoft tarafından çok sayıda XP güncelleştirmesi çıkarıldı. 80 MB'ı aşan bu güncelleştirmeleri yapmak hem çok zaman almakta hem de henüz güncelleştirme aşamasında iken sisteme virüs bulaşabilmektedir. Bu bakımdan güncel bir XP, hem zaman kazandıracak hem de İnternet'e ilk çıkışta güvende olmayı sağlayacaktır.

  • Öncelike svcpack,svcpack0 ve güncelxp adlı üç klasör yaratılır. SP2'den sonra çıkan güncelleştimeleri indirmek için update.microsoft.com sitesine bağlanılır. Daha sonra sol sütunda yer alan Yönetici Seçeneklerini Kullanın(Use Administrator Options) linkine tıklanır. Ardından Yönetici seçeneklerinden Windows Update Kataloğu(Windows Update Catalog) linkine tıklanır. Yeni açılan pencerede sol sütunda yer alan Microsoft Windows Güncelleştirmelerini Bul (Find Microsoft Windows Updates) linkine tıklanır. Buradan sonra, devam edebilmek için pop-up olarak uyarı veren Microsoft ActiveX Denetimini(Microsoft ActiveX Control) yüklemek gerekecektir. Ardından gelen sayfada işletim sisteminin ve dilinin seçilmesi istenecektir. Burada Windows XP Professional SP2 seçilmesi gerekir. Devam edildiğinde tüm güncelleştirmeler listelenecektir. Burada istenilen güncelleştirmeler seçildikten sonra indirme klasörü olarak daha önceden yaratılan svcpack0 klasörü seçilmeli ve güncelleştirmeler bu klasörün içine indirilmelidir.
  • svcpack0 klasörünün altında her bir güncelleştirme için ayrı bir dosya oluşacaktır. Gerekli olan dosya ise bu dosyaların içindeki çalıştırılabilir (exe) dosyalardır. Bu çalıştırılabilir dosyalar kopyalanıp daha önceden oluşturulan svcpack klasörüne yapıştırılır. Burada önemli bir nokta svcpack klasörü içindeki çalıştırılabilir dosyaların isimlerinin değiştirilmesi gerektiğidir. Bu dosyaların isimleri sekiz karakterden fazla olmamalıdır. Buna göre tüm dosya isimleri yeniden düzenlemelidir. Örneğin: Dosya adı, KB911567installxyz şeklinde ise KB911567 şekline getirilebilir.
  • svcpack klasörünün içindeki güncelleştimelerin içinde birbirini kapsayan güncelleştirmeler de yer alabilir. Yani bir uygulamanın hem eski hem de yeni güncelleştirmesi bir arada bulunabilir. Bu noktada önemli olan, yeni güncelleştirmeyi seçmektir. Bunu yapacak olan qchain.exe programıdır. qchain.exe kurulum sırasında en yeni güncelleştirmeyi seçer ve onu yükler. qchain.exe programı buraya tıklanarak indirilebilir. qchain.exe programı svcpack0 klasörünün içine kopyalanmalıdır.
  • Ardından Windows XP professional CD'sinin içinde yer alan tüm dosya ve klasörleri daha önceden oluşturulmuş olan güncelxp klasörüne kopyalanmalıdır. Sonra da svcpack klasörü güncelxp klasörürün altındaki i386'nın altına kopyalanmalıdır.
  • Bir notepad dosyası oluşturulup içi aşağıdaki gibi doldurulmalıdır:

;Windows XP
[Version]
Signature="$Windows NT$"
MajorVersion=5
MinorVersion=1
BuildNumber=2600

[SetupData]
CatalogSubDir="\i386\SVCPACK"

[ProductCatalogsToInstall]

[SetupHotfixesToRun]

KB873339 /Q /O /N /Z
KB885250 /Q /O /N /Z

Burada en altta yazılı olan iki satır örnek güncelleştirme dosya isimleridir. Buraya kendi indirdiğiniz güncelleştirmelerin dosya isimlerini yazmalısınız.

  • Eğer yüklenecek günceleştirmenin simgesi aşağıdaki gibiyse, parametreler şeklin yanında gösterildiği gibi olmalıdır: 

   parametre: /Q /O /N /Z

  • Eğer yüklenecek günceleştirmenin simgesi aşağıdaki gibiyse, parametreler şeklin yanında gösterildiği gibi olmalıdır:

parametre:  /Q:A /R:N

  • Dosya isimlerinin yanında yer alan parametreler  kurulumun etkileşimsiz olması için yazılmıştır.Yani kurulum sırasında onay almak ve benzeri nedenlerle soru sorulmayacaktır. Bu notepad dosyasının içini doldurunca farklı kaydet seşeneğini seçerek "svcpack.inf" adıyla kaydedilip güncelxp klasörünün altındaki i386'nın içine kopyalanmalıdır.
  • svcpack.inf dosyası kurulum sırasında otomatik olarak güncelleştirmeleri yükleyecektir. Ancak bunun için i386'nın içinde yer alan svcpack.in_ dosyasının silinmesi gerekilidir, çünkü bu dosya svcpack.inf dosyasının çalışmasını engelleyecektir.
  • i386 altında yer alan dosnet.inf dosyası bulunup sağ tıklanarak Notepad'le açılır ve herhangi bir yerine aşağıdaki komutlar yazılarak kaydedilir.
[OptionalSrcDirs]
 SVCPACK
  • Güncel XP CD'si hazırlanmıştır. güncelxp klasörü içeriğini iso biçiminde kaydederek önyüklenebilir (bootable) ve güncel XP CD'si hazırlanabilir.
  • Hazırlanılan bu CD kullanılarak kurulan bir XP işletim sistemi güncelleştirmek istenildiğinde aşağıdaki sonuçla karşılaşılacaktır: