Gömülü Olay Yöneticisi (EEM – Embedded Event Manager)

Eyl 07, 2013

Gömülü Olay Yöneticisi (EEM – Embedded Event Manager), anahtarlayıcı (switch) ve yönlendirici (router) yönetiminde kullanılan işletim sisteminin bir alt sistemidir. Cihazların işleyişini ihtiyaca göre düzenleyecek otomatik görevler oluşturulmasını sağlayan  güçlü ve esnek bir araçtır. EEM, anahtarlayıcı ve yönlendirici üzerinde program ya da komut dosyalarının (script) yazılması ve çalıştırılması için kullanılır. Komut dosyaları EEM'nin davranış biçimleri olarak da düşünülebilir ve CLI (Command Line Interface – Komut Satırı Arayüzü) yada Tcl (Tool Command Language - Araç Komut Dili) kullanılarak programlanabilir. EEM, olay saptayıcılar (event detectors) ile cihazların gerçek zamanlı olaylara cevap vermesini sağlar, cihazlarda belirli koşullara karşı otomatik görevler oluşturur. Böylece otomatik sorun giderme, arıza tespiti ve cihaz konfigürasyonu gibi çözümler sunar.

EEM uygulamaları sınırsızdır. Hangi olayın izlenip hangi hareket ile karşılık verileceğini ağ yöneticisi belirler. Ne zaman kullanılacağı, koşullar ve yazılan programın çalışması isteğe bağlı olarak değişir.

Tcl: Gömülü sistem altyapılarında kullanılan bir komut dosyası hazırlama dilidir. Tcl çoğunlukla hızlı ilkörneklemede (rapid prototyping), komut dosyası uygulamalarında ve grafik arayüzde kullanılır.

 

Gömülü Olay Yöneticisinin Yapısı ve İşleyişi

EEM bir grup olay saptayıcı, bir EEM sunucusu ve gerekli hareket biçimini çağırmaya olanak sağlayan arayüzden meydana gelir. Bir hareket biçimi tanımlandığı zaman olay saptayıcısı yazılımı, tanımlanan hareket biçimi ile ilgili koşulları izler. Bir koşul sağlandığında olay EEM sunucusuna geçer, sunucu bu özel olay için tanımlanmış hareket biçimini çağırır ve hareket biçimleri çerçevesinde tanımlanan işlemleri gerçekleştirilir.

Olay Saptayıcılar

Gömülü Olay Yöneticisi'nin beyni olay saptayıcılardır. Bu olay saptayıcılar belirli durum ve koşulları izlemek için EEM'de var olan yerleşik yeteneklerdir. Aşağıda bazı olay saptayıcılar ve açıklamaları verilmiştir:

•    Netflow : IP (Internet Protocol - İnternet Protokolü) trafik bilgisini toplayan ağ protokolüdür. Ağ kullanıcıları, ağ uygulamaları ve yönlendirme bilgisi sağlar. Netflow verisi sıra numarası, arayüzler, akış başlangıç bitişi paket boyutu ve sayısı gibi bir çok veri bulundurur. Özellikle hata tespitinde kullanılır.

•    GOLD (Generic Online Diagnostics - Genel Bağlantılı Sistem Kontrolü) : Cisco altyapısındaki yazılımların yürütülmesi süresince sistem kontrolü işlemleri için genel bir taslak tanımlar. GOLD taslağı merkezi ya da dağıtılmış sistemlerdeki hata ayıklama işlemini yapan mimaridir.

•    Uygulama olay denetleyicisi : Ağ yöneticisinin kendi özel EEM politikasını tanımlamasını sağlar.

•    SNMP (Simple Network Management Protocol – Basit Ağ Yönetim Protokolü): IP ağlarında cihazları yönetmek için kullanılan standart protokoldür.

•    CLI : Kullanıcının cihaza komutlar yazarak belirli görevleri uygulamasını sağlayan arayüzdür.

•    Syslog : Program mesajlarının tutulmasını sağlayan standarttır.

•    Counter (Sayaç) : Bir politika için atanan sayaç değeri eşik değeri geçtiğinde politika değişikliği yapılmasını sağlar.

•    None : Bir EEM politikasını doğrudan komut kullanarak yerine geitrmeye izin verir.

•    OIR (Online Insertion and Removal - Bağlantı Ekleme Kaldırma) : Donanımsal ekleme kaldırma olaylarını denetler.

•    Timer : Zaman temelli olay tetikleyici  oluşturmayı sağlar.

•    IP sla : IP tabanlı uygulamaları izler.

•    Routing : Yönlendirme değişikliklerini denetler.

Sistem Gereksinimleri

EEM yazılımının altsistemi işlemlerinde işlemci ve bellek harcar. Tcl temelli politikalar taşınabilir bellekte tutulurlar. Tasarlanan politikalar uygulanmadan önce disk alanı, donanım, bellek ve yazılım gibi kaynakların yeterliliğinden emin olunmalıdır.

•    Gerekli disk alanı politikaların boyut ve sayısına, ve tanımlanmış disk alanı isteğine göre değişir. Tcl temelli politikalar taşınabilir bellekte tutulan dosyalardır.

•    Donanım olarak gerekli işlemci kullanımı istekleri sağlanmalıdır.

•    Her Tcl temelli politika bellekte yaklaşık 500 MB alan kaplar, bu alan politikanın kullanım isteğine göre özelleşir.

•    Yazılımsal olarak Tcl yorumlayıcısı gereklidir.

Uyumlu Cihazlar

EEM yazılımı Catalyst 6500 Serisi Anahtarlayıcılar, Cisco Tümleşik Servis Yönlendiriciler, Cisco 7200, 7300, 7600 ve 10000 Serisi Yönlendiriciler ile uyumludur. Ayrıca EEM, Catalyst 4500 Serisi Anahtarlayıcılar, Catalyst 3700 Serisi Anahtarlayıcılar ve  ASR-1000 Serisi Yönlendiricilerde de kullanılabilir.