Client Hyper-V Özelliğiyle Sanal Makine Kurulumu

Eyl 07, 2013

Hyper-V, bilgisayarda aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırmayı sağlayan, esnek,  sağlam ve yüksek performanslı  sanallaştırma teknolojisidir. Şimdiye kadar ekstra uygulamalarla yapılan Client (İstemci) işletim sistemi üzerindeki sanal makine çalıştırma yeteneği artık bir Windows özelliği olarak Windos 8 işletim sisteminde sunulmaktadır. Windows 8 de yerleşik olarak bulunan sanallaştırma teknolojisi Client Hyper-V  olarak isimlendirilmiştir. Client Hyper-V sanallaştırma yeteneği için ön gereksinimler, Windows 8 Professional ya da Enterprise sürümü, minimum 4 GB Ram ve işlemcinin SLAT (Second Level Address Translation - İkinci Düzey Adres Çevirisi) desteğinin olması gerekmektedir. SLAT özelliği sanal sunucu ile hypervisor katmanı arasında çalışarak hafıza adreslemesini daha verimli yapan bir CPU(İşlemci)  özelliğidir. Intel CPU’lar için EPT (Extended Page Table - İkinci Düzey Adres Çevirisi), AMD CPU’lar için RVI (Rapid Virtualization Indexing - Hızlı Sanallaştırma İndekslemesi) olarak isimlendirmiştir. SLAT özelliğini olup olmadığını öğrenmek için Bios Ayarları'ndan Advanced (Gelişmiş) seçeneği altında kontrol edilebilir.

Client Hyper-V Etkinleştirme aşamaları için şu yollar izlenir :
  1. Uygulamalar (Application)  kısmından  Denetim Masası (Control Panel)  seçeneğine girilir.



  2. Açılan ekranda Programlar ve Özellikler (Programs and Features) yolu izlenir.



  3. Gelen pencerede Windows Özelliklerini Aç ya da Kapat (Turn Windows Features on or off) bağlantısına tıklanır.



  4. Açılan listeden Hyper-V seçeneği seçilip Hyper-V Yönetim Araçları (Hyper-V Management Tools) ve Hyper-V platformu (Hyper-V Platform) seçenekleri işaretlenir ve ardından Tamam (OK) düğmesine basılarak işlem tamamlanır.



  5. Bilgisayar yeniden başlatılır ve Uygulamalar (Application) bölümünden Hyper-V Yöneticisi (Hyper-V Manager) oluşturulmuş olduğu görülür. 
Client Hyper-V Network (Ağ) Ayarları
  1.  Uygulamalar (Application) bölümünden Hyper-V Yöneticisi (Hyper-V Manager) seçeneğine girilir.



  2.  Eylemler (Actions) listesinden Sanal Anahtar Yönetici (Virtual Switch Manager) seçilir.



  3.  Açılan ekranda Sanal Anahtar Oluştur (Create A Virtual Switch) tuşuna basılır .



  4.  Gelen pencereden Ad (Name) bölümüne bağlantı adı yazılır ardından Bağlantı Türü (Connection Type)  kısmından Dış Ağ (External Network) seçilir ve bağlanma türü belirlendikten sonra Tamam (OK) düğmesine basılır.

Client Hyper-V Teknolojisinde Sanal Makine Kurulumu için izlenecek adımlar şunlardır:

  1. Uygulamalar (Application) bölümünden Hyper-V Yöneticisi (Hyper-V Manager) seçeneğine girilir.



  2. Eylemler (Actions) listesinden Yeni (New) seçeneğinden Sanal Makine (Virtual Machine) seçilir.



  3. Gelen pencereden İleri (Next) seçilir.



  4. Açılan pencereden Ad (Name) kısmına sanal makine için, onu Hyper-V Manager konsolunda tanımlayacak bir isim verilir ve  İleri (Next) düğmesine basılır.



  5. Oluşturulan sanal makinenin kullanacağı Ram miktarını belirlemek için Başlangıç Belleği (Initial Memory) kısmına Ram miktarı girilir. Bu noktada fiziksel makine üzerindeki Ram’in paylaştırıldığı unutulmamalıdır. Miktar belirlendikten sonra İleri (Next) düğmesine basılır.



  6. Gelen pencereden Bağlantı (Connection) seçeneği ile makinenin hangi Ethernet Bağlantısı (Virtual Network) üzerinden iletişim kuracağını belirlenir.



  7. Açılan pencereden Sanal Sabit Disk Oluştur (Create a Virtual Hard Disk) kısmında, oluşturulan sanal makine için disk yaratılır. Diskin miktarı belirlendikten sonra İleri (Next) seçeneği seçilir.



  8. Gelen pencereden Ön yükleme CD’si/DVD-ROM’undan İşletim Sistemi Yükle (Install An Operating System From A Boot CD/DVD-ROM) seçilir ardından  Fiziksel CD/DVD Sürücüsü (Physical CD/DVD Drive) seçilip  İleri (Next) düğmesine basılır.



  9. Açılan son pencereden yapılan ayarlar kontrol edilir ve Son (Finish) düğmesine basılır ve Sanal Makine kurulumu tamamlanmış olur.