Ad-hoc Modu Kurulumu

Eyl 07, 2013

Birinci bilgisayarın ayarları:

  1. Kablosuz ağ kartı bilgisayara kurulduktan sonra bilgisayarın sağ alt köşesinde bir anten ikonu belirecektir. Anten ikonuna tıklandığında açılan pencere Kablosuz Ağ Bağlantısı (Wireless Network Connections) penceresi olacaktır. (Kablosuz Ağ Bağlantısı (Wireless Network Connections) penceresine erişebilmek için; Masaüstü (Desktop) -> Ağ Bağlantılarım (My Network Places) -> Ağ Bağlantılarımı Görüntüle (Show Network Connections) -> Kablosuz Ağlar (Wireless Networks) veya Başlat (Start) -> Denetim Masası (Control Panel) -> Ağ Bağlantılarım (My Network Connections) -> Ağ Bağlantılarımı Görüntüle (Show Network Connections) -> Kablosuz Ağlar (Wireless Networks) yolları da izlenebilir.)



  2. Eğer çevrede kablosuz ağlar mevcut ise; ekranın sağında bu kablosuz ağlar gözükecektir. Burada asıl önemli kısım ise; ekranın sol alt köşesindeki Gelişmiş ayarları değiştir (Changed Advanced Settings) sekmesidir. Bu sekme tıklandığında açılan Kablosuz Ağ Bağlantısı Özellikleri (Wireless Network Connection Settings) penceresinde Genel (General) sekmesi altında (TCP/IP) seçilerek Özellikler (Properties) tıklanır.



  3. Ardından gelen  İnternet İletişim Kuralları (TCP/IP) Özellikleri (Internet Protocol Properties)  penceresinde Otomatik olarak bir IP adresi al (Obtain an IP address Automatically) seçeneği seçildikten sonra Tamam (Ok) denilerek bir önceki pencereye dönülür.



  4. Bir önceki pencerede Kablosuz Ağlar (Wireless Networks) sekmesi seçilerek burada Yeğlenen ağlar (Alternate Networks) yazısının altında varsa; bütün kablosuz ağlar seçilerek Kaldır (Remove) seçeneği ile kaldırılırlar.



  5. Daha sonra aynı pencerenin sağ alt köşesinde Gelişmiş (Advanced) seçeneğine girilerek gelen pencerede Sadece bilgisayardan bilgisayara ağlar (Computer-to-computer (ad hoc) Networks Only) yazısının yanındaki kutu işaretlenir ve Kapat (Close) denilerek önceki pencereye dönülür.

Ağ’ın kurulumu:

  1. Bilgisayardan bilgisayara ağı kurmak için öncelikle Yeğlenen ağlar (Alternate Networks) bölümünün altındaki kısmın boş olmasına dikkat edilmelidir ve Ekle (Add) tıklanarak ağ oluşturulmaya başlanabilir.



  2. Yeni pencerede ağ adını (SSID) istenilen bir ad olarak atanır. Ağ Kimlik Doğrulaması (Network Authentication), Açık (Open) ve Veri Şifreleme (Data Encryption), WEP olarak seçildikten sonra (Eğer ağ kartı, WPA’yı destekliyorsa, bu daha güvenli bir şifreleme sunacaktır.) Anahtar benim için otomatik olarak sağlandı (The key is provided for me automatically) yazısının yanındaki kutudan işaret kaldırılır. Bu sayede; istenilen ağ anahtarını vermek mümkün olacaktır. Ağ anahtarı kısmına  5 haneli bir anahtar girilebilir (Eğer ağ kartı destekliyorsa; WPA şifreleme ile 13 haneli bir anahtar atanabilinir.) Ağ anahtarını onayla (Confirm Network Key) kısmına anahtarı tekrar yazıldığında ve Tamam (Ok) ı tıkladığımızda Yeğlenen ağlar (Alternate Networks) yazısının altında bundan sonra önceden atanmış olan ağ adında ağ görülecektir.



  3. Diğer bilgisayar henüz yapılandırılmamış olduğundan ağın üzerindeki çarpı işareti göze çarpacaktır. Tamam (Ok)  denilerek pencere kapatılır ve diğer bilgisayara geçilir.

İkinci Bilgisayarın Ayarları:

  1. İkinci bilgisayara da kablosuz ağ kartı kurulduktan sonra ilk bilgisayarda izlenen yollar izlenerek Kablosuz Ağ Bağlantısı (Wireless Network Connections) penceresi açılır. Pencerede ilk bilgisayarda yapılandırılan Ad-hoc ağı görülecektir.



  2. Bu ağ seçilerek Bağlan (Connect) denilir. Bağlan komutundan sonra ilk bilgisayarda belirlenmiş olan şifre sorulacaktır.



  3. Şifre yazılıp tamam dendiğinde Windows tarafından ikinci bilgisayara otomatik bir IP adresi verilir ve bağlantı kurulmuş olur. Kurulan bağlantıyı test etmek için her iki bilgisayarda da birer klasör paylaştırılır ve ardından bilgisayarlardan birinde Ağ Bağlantılarım (My Network Places) tıklanarak  Çalışma grubu bilgisayarlarını göster (Show WORKGROUP) denilir. Kablosuz Ad-hoc ağındaki bilgisayarlar ve paylaşılan klasörler buradan görülebilir.

İnternetin Paylaşılması:

  1. Ad-hoc kablosuz ağı sayesinde internet bağlantısı olan bir bilgisayar üzerinden başka bilgisayarların internete çıkması sağlanabilir. Bunun için ilk olarak internet bağlantısı olan bilgisayarda  Ağ Bağlantılarım (My Network Places) penceresine girilerek internet çıkışını sağlayan bağlantı üzerinde sağ tıklanarak Özelliklerim (Properties) seçilir.



  2. Açılan Yerel Ağ Bağlantısı Özellikleri (Local Network Connection Settings) penceresinde üst kısımdaki Gelişmiş (Advanced) sekmesi seçilir. Bu sekme altında Diğer ağ kullanıcıları, bu bilgisayarın Internet bağlantısı yoluyla bağlansın (Allow Other Network Users to Connect through this Computer's Internet Connection)seçeneğinin yanındaki kutu işaretlenir.



  3. Tamam (Ok) dediğimizde ikinci bilgisayar da internet erişimine sahip olacaktır. İnternet bağlantısının sorunsuz çalışması için bilgisayarların otomatik olarak 192.168.0.0 IP uzayından birer IP almaları gerekir. Bağlantıyı düzgün biçimde sağlamak için tekrar Ad-hoc ağına bağlanmak gerekebilir.