Windows SSH Server Kurulumu ve Yapılandırılması

Eyl 07, 2013

SSH ağ üzerindeki başka bir sunucuya uzakta bulunan bir başka makineden bağlantı sağlayan bir protokoldür. SSH açık haliyle “Secure Shell” yani güvenli kabuk anlamına gelir. SSH ile bağlantının gerçekleştirilebilmesi için bağlanılmak istenen sunucu makinede bir kullanıcı hesabının ve kullanıcı şifresinin bulunması gereklidir. Bunların dışında SSH istemci programlarından birine ihtiyaç vardır. SSH ile bir bilgisayara bağlanabilmek için kullanıcı, öncelikle kimliğini ispatlayabilmelidir. WinSSHD ise Windows NT4, 2000, XP ve 2003 için SSH sağlayıcısıdır.

  1. WinSSHD kurulum dosyası çalıştırılır.
  2. Aşağıdaki ekran görüldüğünde “I agree to accept all the terms of this License Agreement” seçilir ve Install tıklanır.



  3. Kuruluma başlanır.



  4. Kurulumun tamamlandığını gösteren pencere OK'a tıklanarak kapatılır.



  5. SSH programının ana ekranında Start WinSSHD tıklanarak Windows SSH server çalıştırılır.



  6. SSH Secure Shell Client programı çalıştırılarak Windows SSH Sunucusuna bağlanılır. Çıkan ekrana makinenin IP numarası ve kullanıcı adı girilip Connect tıklanır.



  7. Çıkan ekran Yes diyerek geçilir.



  8. Şifre sorgu ekranı geldiğinde kullanıcı şifresi girilir ve OK'a tıklanır.



  9. Aşağıdaki siyah ekran WinSSHD ile Windows makinaya SSH üzerinden bağlanıldığını gösterir.



  10. WinSSHD’de Windows komutları kullanılarak her türlü işlem yapılabilir. Örnek olarak C:\Documents and Settings\Administrator dizinindeki dosya ve klasörler dir komutu ile listelenmiştir.



  11. WinSSHD sayesinde SFTP ile dosya transferi de yapılabilir. Bunun için istemci tarafında örnek program olarak "SSH Secure File Transfer" kullanılmıştır. 



  12. WinSSHD durdurmak istenirse WinSSHD Control Panel ekranında Stop WinSSHD seçilerek SSH servisi durdurulmuş olur.



    SSH servisi durdurulduktan sonra tekrar bağlantı denenirse aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşılır.