LLDP (Link Layer Discovery Protocol - Bağlantı Katmanı Keşif Protokolü)

Eyl 07, 2013
Sürekli hizmet veren yerel ağlarda kullanılan cihazların sayısının ve karmaşıklığının zamanla artması muhtemeldir. Ethernet access (ethernet erişim) portları sayısı sürekli artmaktadır. Ağ cihazlarındaki giderek hızlanan artış, ağ sistemlerinde yeni teknoloji ve uygulamaları da beraberinde getirmiştir. Geçmişte birçok ağ ekipman sağlayıcısı, ağlardaki yeni cihazları keşif için kendilerine özel metotlar geliştirdiler. Buna ek olarak bu işlemi yapmaya yönelik protokoller geliştirdiler. Geliştirilen bu protokollerin bir kısmı SNMP (Simple Network Management Protocol - Basit Ağ Yönetim Protokolü) ile uyumlu olarak çalışmaktaydı. Konuşlandırma, yapılandırma, görüntüleme, izleme ve diğer ağ yönetim disiplinlerinde yeni teknolojilere uyumluluk, yeni gelişmeleri desteklemek ve takip edebilmek için bir gereklilik haline gelmiştir.

Günümüzün sürekli genişleyen ağ yapıları yönetimi basitleştiririldi. LLDP (Link Layer Discovery Protocol - Bağlantı Katmanı Keşif Protokolü), şu anda ağ topolojileri ve ağ cihazlarını keşif protokolü olarak kabul edilmiş durumdadır. LLDP, kullanılan ağ cihazlarının markasından bağımsız olarak çalışabilmektedir.  LLDP nin açık kaynak yapısı, gelecekte yeni ethernet destekli uygulamalara ve servislere yardımcı olabilecek yeni keşif özelliklerinin oluşturulması için kaynak niteliğindedir. LLDP, genel olarak ağ yönetimini kolaylaştırır ve gerekli ağ yöneticisi sayısını da azaltır.

LLDP İşleyişi

LLDP, aynı fiziksel ağ içindeki Ethernet bağlantısına sahip olan cihazlar hakkında bilgi toplamak ve ağ hakkında bilgileri depolamak amacıyla tanımlanmış bir komşu keşif protokolüdür. LLDP, cihazların birbirlerinin kimlik bilgilerini, yeteneklerini, özel yapılandırma bilgilerini tespit edebilmesini de sağlar. Yönetim Bilişim Temeli (MIB - Managament Information Base) modülleri tanımlanır. LLDP, yönetim bilişim temeli aracılığı ile sorgu yapar ve diğer cihaz da bu sorguya cevap döner. LLDP'nin genel mantığı budur. LLDP yönlendiricileri, köprüleri, tekrarlayıcıları, WLAN (Wireless Local Area Network - Kablosuz Yerel Ağ Bağlantısı ) erişim noktalarını, IP telefonları, ağ kameraları veya üretici önemi olmaksızın herhangi bir LLDP uyumlu cihazı keşfetmek için kullanılabilir.

LLDP Mimarisi

LLDP, bir veri-bağlantı katmanı protokolüdür ve MAC (Media Access Control - Ortam Erişim Kontrolü) servis katmanının üstünde çalışır. Böylece bir MAC servisini çalıştıran herhangi bir ağ cihazında kullanılabilir. LLDP,  cihazlar arasındaki bilgileri gösterir. LLDP protokolüyle yapılandırılmış bir anahtarlayıcı LLDP trafiğine uygun bir fiziksel arayüz üzerinde LLDP mesajlarını gönderir ve alır. Bu mesajlar, her zaman ulaşılabilecek kesin bilgileri garantilemek için periyodik ve sık aralıklarla gönderilir. Bu mesajlar kullanıcıların belirlediği bir TTL (Time To Live - Yaşama Süresi) değeri ile tanımlanmış zaman aralığıyla depolanır. TTL zamanı dolunca ileti bilgilerinin zamanı dolar ve iptal edilir. TTL değeri olarak 120 saniye başta atanan ve tavsiye edilen değerdir. Cihazların yerlerinde ve durumlarında bir değişiklik olduğunda bu süre değiştirilebilir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bilgiler değişirse LLDP ajanı bunu bildirir ve bilgileri günceller.

Protokol Veri Birim Formatı

Tek başına bir LLDP protokol veri birimi, tek başına bir 802.3 Ethernet paketi üzerinde taşınabilir. Temel LLDP PDU (Protocol Data Unit - Protokol Veri Birimi), tip (type), uzaklık (length) ve değer (value) bilgilerini içeren bir paket başlığı taşır. Bu paket adlarının başharfleri olan TLV olarak adlandırılır. Tip, taşınan bilginin türünü gösterir. Uzunluk, bilgi dizisinin uzunluğunu; değer ise gönderilen asıl bilgiyi taşır. Her LLDP PDU, üç zorunlu TLV ve ardından isteğe bağlı TLV bilgilerini içerir. Bu üç zorunlu TLV ise Chassis ID (Gövde numarası), port bilgisi ve TTL’dir. Bunun yanı sıra port tanımı, sistem adı, sistem tanımı, sistem kapasitesi, yönetim adresi, özel örgütlenme bilgilerini de isteğe bağlı olarak görmek mümkündür.  

Port Numarası (Port ID):
  LLDP çerçevesi taşıyan özel portun tanımlamasını gösterir. Cevaplayan LLDP eylemci, çerçevenin cevaplandığı porta bağlı teşekkülü göstermek için gövde ve port bilgisini birleştirir.
Yaşama Süresi (Time-to-live - TTL):  LLDP çerçevesinin cevaplanma uzunluğunu gösterir. Eğer sıfır değeri gönderilmişse, tanımlanabilir bir cihazın kapalı olduğu anlamına gelir.
Port Tanımı (Port description): Arayüz hakkında bilgilerini gösterir. Bu bilgiler üreticiyi, arayüz yazılımının ve donanımının ürün adını ve sürümünü içerir.
Sistem Adı (System name):  Cihazların atanmış yönetimsel adlarını gösterir.
System Tanımı (Sistem Description):  Cihazın metin olarak tanımlanmış bilgileridir. Bu bilgiler genellikle sistem yazılımının, yazılımın işletim sisteminin ve ağ yazılımının tam adını ve sürüm bilgilerini içerir.
Sistem Yeteneği (System Capabilities): Cihazın kapasitesini, yeteneklerini ve önemli işlevlerini tanımlar. 
Yönetim Adresi (Management Address): Cihazın IP veya MAC adresini tanımlar.
LLDP Bitimi (End of LLDP): Verinin sonlandığını gösterir.  Bu TLV daha sonraki bilgilerin gerekli olmadığını gösterir. Zorunlu bir TLV’dir.