GLBP (Ağ Geçidi Yük Dengeleme Protokolü)

Eyl 07, 2013

Ağda bulunan yönlendiricelerde bir sorun oluştuğunda yönlendirme işleminin devamlılığı yedeklilik protokolleriyle sağlanır. HSRP, Hot Stand-by Routing Protocol (Sıcak Yedekli Yönlendirme Protokolü), VRRP, Virtual Router Redundancy Protocol (Sanal Yönlendirici Yedeklilik Protokolü) ve GLBP (Gateway Load Balancing Protocol-Ağ Geçidi Yük Dengeleme Protkolü) bu protokollerden bazılarıdır. GLBP, Cisco firmasının geliştirmiş olduğu bir yedeklilik protokolüdür. GLBP’nin diğer yedeklilik protokollerinden farkı ise yönlendirmede yük dengelemesini kullanır. Diğer protokollerde aynı gruba ait birden fazla yönlendirici bulunsa bile yönlendirme işlemi tek bir yönlendirici üzerinden yapılır.

GLBP tek bir sanal IP adresi kullanırken, birden fazla sanal MAC adresi kullanır ve bu kullanılarak yönlendiriciler arasında yük dengelemesi sağlanır. GLBP grubunda bir adet aktif yönlendirici (Active Virtual Router) seçilir yönlendiricilerden biri aktif modda iken diğeri ise bekleme modunda olur. Bu iki yönlendirici birbirlerine belli aralıklarla “hello” paketleri yollarlar. Eğer aktif olan yönlendirici ağ yöneticisi tarafından belirlenmiş sürede bir “hello” paketi yollamazsa beklemede olan yönlendirici aktif olan yönlendiricinin yerine geçer. Grup içinde dinleme modunda olan yönlendiricilerden biri de öncelik değerine göre bekleme moduna geçiş yapar. Aktif yönlendiricinin seçimi ise GLBP öncelik değerine göre yapılır. Aktif yönlendirici diğer grup üyelerinin her birine eşsiz sanal bir MAC adresi verir. Bu grup üyeleri aktif sanal taşıyıcı (Active Virtual Forwarder) adını alırlar. Aktif yönlendirici gelen ARP isteklerine cevap vermekle yükümlüdür. Yük dengeleme, ARP isteklerine verilen cevaplardaki sanal MAC adresleriyle sağlanmaktadır. Aktif sanal taşıyıcılarda yedeklilik aktif sanal yönlendiricilerdekine benzerlik gösterir. GLBP gurubuna ait yönlendiricilerden bir kaçı aktif yönlendirici olarak seçilebilir.

GLBP üyeleri birbirleri ile haberleşirken 224.0.0.102 IP adresi üzerinden 3222 numaralı UDP portunu kullanır. Kullanılan sanal MAC adresleri ise 0007.b4yy.yyy şeklinde olup ilk 24 biti sabittir. Sonraki 16 bitte GLBP grup numarası ve son 8 bitte de taşıyıcı numarası bulunur. MAC adresinden anlaşıldığı kadarıyla protokol 1024 adet GLBP grubunu ve 255 adet taşıyıcı sayısını destekleyebilmektedir. Fakat protokol her gruba en fazla 4 adet sanal MAC adresi verebilir. Gruba ait üyeler kendi gerçek MAC adreslerini ve IP adreslerini grup içi haberleşmede kullanırlar.

Avantajları:

  • GLBP tek bir alt ağdan gelen trafiğin çoklu ağ geçitlerinden iletilebilmesini tek bir varsayılan IP adresiyle mümkün kılar.
  • Ağ yöneticisinin üzerindeki yönetimsel yükü azaltır.
  • Aynı anda ağ geçinden geçen birden fazla yol kullanılarak etikili bir biçimde ağ kaynakları kullanılabilir.
  • Tek ağ geçidi bulunan ağlarda, farklı sebeplerden dolayı cihaz hizmet veremeyecek hale gelmesi durumunda yedeklilik mekanizması devreye girer ve erişimin devamlılığı kesinti olmadan sağlanır.
  • Kullanılan yük denegeleme algoritmasına göre bir düğümden çıkan trafik otomatik olarak yük dengeleme işlemiyle iletilir.

Özellikleri:

  • Ağ geçidinde herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında GLBP hızlıca devreye girer ve hiç kesinti olmamış gibi iletim devam eder.
  • Protokolün temel yapılandırması karmaşık değildir.
  • Çok az sistem kaynağı harcar.
  • Basit bir doğrulama mekanizması kullanılır.
  • Eski veya yeni sistemler ile uyumludur.
  • Çok sayıda yük dengeleme protokolü ile çalışabilir durumdadır.
  • En fazla 4 adet cihaz ile yedeklilik sağlanabilir.